View Single Post
Staro 15.06.2016., 00:39   #1
RWR
Registered User

Datum registracije: Aug 2013
Utičnice i kablovi za kućnu mrežu

Molim pomoć u vezi kupnje opreme za kućnu mrežu.
Majstor električar mi je provukao po kući UTP kablove po kanalićima, no naknadno sam skužio da moram provući dodatne kablove za mrežu kakvu sam zamislio, i sve kablove bih spojio na zidne utičnice.

Pitanja:
1) Da li je važno da svi kablovi budu iste vrste? Kablovi koje je majstor provukao su UTP CAT.6 100 OHM. Da li su to ok kablovi za kućnu mrežu?

2) Gledam mrežne utičnice po web trgovinama i vidim da na nekim utičnicama piše da su za CAT 6, a neke za CAT 5. Što ako se u mreži budu kombinirali CAT 6 i CAT 5 kablovi, kakve utičnice kupiti? Na nekim mjestima imam stare kablove za koje nisam siguran kakve su vrste, a za povezivanje routera i utičnica bih koristio gotove kablove koji su uglavnom CAT 5.

3) U razvodnoj kutiji imam 2 kabla koje treba međusobno spojiti, znači treba spojiti 8 žica jednog kabla na istobojnih 8 žica drugog kabla. Da li ima kakvih gotovih spojnica za kupiti ili da ih spojim tako da povežem svaku žicu iste boje i zamotam izolirkom?

Napomena: nemam ništa od alata za spajanje/krimpanje kablova, no nadam se da se ovo što mi treba može srediti bez toga.
RWR je offline   Reply With Quote