View Single Post
Staro 06.06.2016., 14:26   #717
amper
Registered User

amper's Avatar

Datum registracije: Nov 2015
Citiraj:
Autor Guls Pregled postova
Prvo i osnovno pravilo: izbjegavati rad sa bliskim prijateljima/rođacima/poznanicima - uvijek izvučeš deblji kraj

Četvrto pravilo: Pet minuta posla ne postoji. Posao od pet minuta obično traje danima

Plaćam radni sat automehaničara 200kn. Frajer nit ne dela sat vremena, ulije mi ulje i promijeni filter, malo baci pogled...

Cijena mora biti realna i adekvatna tvom znanju i kvalitetno obavljenom poslu. Čim kvalitetnije obaviš, manje će biti poziva slijedećih dana...

Inače, 200kn sam naplatio podešavanje konekcije između Bluetootha na laptopu i nekakvog dijagnostičkog uređaja 20 metara dalje. Trajalo je par minuta, ali moje učenje o Bluetoothu je trajalo satima tijekom mladosti.
Ni sam nebi ovo bolje sročio.
bliskim prijateljima/rođacima/poznanicima sve napraviš i još se vrijeđaju iz xy razloga, a u biti su nesposobni koristiti google za bilo šta osim za xxx i free games. Nema đabe ni u stare babe. "Đabe" poslovi mi odnesu najviše vremena.

Pojedinci očekuju da sve bude gotovo kroz klik klik klik. "A niste imali puno posla", ide to vama. Je ide gospon, ali se ja nisam rodio s usađenim klikovima. Ja sam proveo sate, dane pa i tjedne dok se rješavanje nekog problema nije svelo na nekoliko klikova.
Primjer iz prakse: dobijem poruku sadržaja da ne radi internet i da to vjerojatno nije puno posla, da koliko bi tražio. Dogovorili smo se i nakon obavljenog posla (klik, klik, klik) došlo vrijeme za naplatu, - koliko? 60 kn (bilo mi je žao naplatiti jel je doslovno bilo klik klik) ali moje vrijeme... Plate mi i komentiraju lijepi novci za tri minute posla. U svoju obranu sam rekao da je meni trebalo vremena da naučim kako se to riješi za tri minute.

Imao sam slučaj da je trebalo aktivirati windowse, i nikakvih problema nebi bilo da to nije bilo računalo preslabe konfiguracije za win 7, s tri antivirusa, hrpom virusa, punog prašine itd. Da bi uopće došao do stanja da mogu aktivirati windowse trebalo mi je dva sata dok nisam sve "počistio" - to za 100 kn.

Često se zakompliciraju slučajevi za koje mislim da će mi trebati "5 minuta", dobro je kolega Guls rekao, nema poslova od 5 minuta!

Neki klijenti dobro plate ali traže da napravim onako kako oni žele. Znači slušaj me i honorirat ću ti. Dosta traže ali i pošteno plate.

Ima ljudi koji zovu jel su lijeni malo googlati. Meni bolje.

Počeo sam s servisima na prijedlog osobe koja plača "nekom dečku" 300 kn za instalaciju windowsa/office-a/ drivera.
Nekako u isto vrijeme mi je prekipjela potrošnja mog vremena na pružanje besplatnog servisa, istina je next next i agree finish, ali, ja gubim 2,3 sata na tome. Vrijeme koje ne mogu vratiti i mora biti honorirano.

Od hvala se ne živi, mogu pomoći ali želucu, obitelji, elektri, holdingu, autu ne mogu reći hvala.

Počeo sam radeći za kikiriki dok se nisam opametio. Uz stvar za koju zovu bude još 10 drugih stvari. I naučio sam se pameti da dobro sve ispitam preko telefona, kažem okvirnu cijenu i tek onda se možemo dogovoriti oko termina.
amper je offline