Citiraj:
Autor Srle22
Nedavno sam kupio polovan ACER brand komp
model VERITON M480G
MBO Acer MG43M
Chipset G43
775 sockett
BIOS P01-B2L
CPU Intel E5700
RAM 4GB DDR-3
HDD Hitachi 320GB
Da li neko zna moze li na ovoj ploci da radi Xeon E5440? Znam da treba da se modifikuje sockett I da se stavi stiker na procesor, ali ne znam da li Xeon moze da radi sa ovim BIOS-om.
Problem je sto za ovu plocu na Netu ne mogu da nadjem informacije o BIOS-u, niti o eventualnim novijim update-ima istog.
Mozda neko ima prakticno iskustvo sa ovom plocom pa mi moze pomoci savetom.
Takodje me interesuje, koliko bi se realno poboljsao (ubrzao) rad kompa sa ovim procesorom u odnosu na postojeci tj, da li mi se isplati zamena, ako Xeona mogu nabaviti za nekih 20-ak EUR?
Unapred hvala na savetu i odgovoru.
|
Bit ću malo konkretniji od kolege osspaljenog jer sam imao isti takav komp sa takvom identičnom pločom.
Na njoj sam vozio E5450, stoga E5440 će raditi bez problema. Da ne prolaziš kroz zejebanciju, čak imam i moddani BIOS negdje na kompu. Javi mi se PM sa emailom da ti ga pošaljem.
P01-B2 je bios. A da nebi rekli da je Brko lažov, evo i validacije:

Kliknite i uvjerite se
Ali... nije da je sve divno i krasno. Iako ploča ima 4 DDR3 utora, postoji velika zejebancija sa memorijom. Neki moduli ne žele raditi u kompi sa 333MHz FSB procesorima. Konkretno, imao sam Transcend module po 2GB na 1600Mhz i Kingston HyperX na 1600 MHz.
Kad sam ubacio 333MHz procesor, prvo E8500 a kasnije i moddani E5450, nije htjelo raditi sa Transcendom, ali je sa Kingstonom.
Moj savjet ti je da prvo probaš piknuti unutra neki E8400 recimo, ako ga možeš negdje posuditi. Ako ti radi sa memorijom dobro, ako ne onda ćeš i ram negdje morati nabaviti drugi.
Iz tog razloga sam prodo taj komp jer mi je to išlo na živce budući sam imao 8GB transcenda i 4GB kingstona, a htio sam komp za 8GB rama.
Inače, komp je apoteka i sviđa mi se i unutrašnjost i vanjština i to kaj ima tonu USB priključaka.