View Single Post
Staro 20.10.2005., 19:03   #28
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Bez potrebe za skretnicom?

Jesi li ti neko na poslu pisao pod tvojim imenom pa je ovo napisao?

Hmmm... npr. upravo legendarni Genesis koristi jedan od takvih drivera, iako to sve ovisi o konstrukciji i projektantskom rješenju zvučnika. Naravno, nemoguće je zarada postići zvučnik bez skretnice, ali npr. flat driver tvrtke Bohlender Graebener ima izuzetno široki range koji se kreće od 150 Hz do razine daleko iznad 20 kHz. Takav koristi i Genesis. Teoretski, crossover se može postaviti na toj donjoj granici gdje dodajemo woofer i subwoofer, dok u pogledu uhu najosjetljivijeg spektra to ne moramo raditi. Driveri su otvoreni za različita rješenja, pa se skretnica ipak može stavljati i za više frekve reza, a svaki projekt (poput Genesisa) nosi svoje zašto i kako te ovise o brojnim zadanim konstrukcijsikim parametrima i kombinacijama. No činjenica je da upravo takva tehnologija omogućava nejvjerojatnu vjernost u reprodukciji.

Citiraj:
Ti driveri su toliko prosjecnog zvuka da se ni na trenutak nisam udubio u slusanje

Nisi dovoljno dugo slušao. Ili nisi imao prilike pod zadanim prostorno-akustičkim okolnostima.

Citiraj:
Sa pozicije takve tehnologije visokotonca zavrsiti na Bass reflexu na zvucnicima takve cijene i deklarativih apsiracija = svinjarija.

Najbolje govori da je dizajner nekompletan znanjem i da nije sposoban kompletirati ostatak spektra na istoj razini znanja kao za gornje podrucje. Bass reflex moze biti samo u relaciji dostupnosti cijene i nista drugo.

Pa zapravo, MBL rješenje i nosi bass-reflex port za pasivnim radijatorom specijalno dizajniranim da služi kao bass-klopka tako da ne dolazi do problema koje nalazimo u budget-level rješenjima.

U najmanju ruku, bass performanse su repsektabilne i u skladu s tim da taj zvučnik nazovem ozbiljnim rješenjem za cijeli spektar. Iako, puno je slabije od onog vrhusko izvedenog srednjetonskog i visokotonskog spektra. Žao mi je što nisam imao prilike čuti Reference model, koji jedini čak i za svoj woofer koristi MBL-ove lamele (za najdublji spektar tu je ugrađeni subwoofer).

Citiraj:
Zlatni primjer je i Dynaudio. Jedinice najvise kvalitete, po meni bolje od Focala za jednu klasu. U visim kategorijama imaju prekrasne zvucnike ali u High top modelima , jednostavno nista posebno. Nekoliko puta sam slusao te preplacene zvucnike i jednostavno se pitao gdje je otisao novac, jer u zvuk zasigurno nije.

I oni su pomislili da mogu napraviti mega zvucnik adekvatne cijene , samo zato sto rade vrhunske jedinice

Potpisujem!

Citiraj:
Ono sto muci medju panelima... a muci elektrostatike bilo koje i bilo koje cijene je DINAMIKA ! Ni najskuplji Logan nikad nema dinamiku koja bi bila na razini ostatka sposobnosti. Kod ribona je pak druga problematika, oni nikad nemaju spatialnu lokalizaciju kao recimo dva mala mini monitora, sweet spot je jako problematican i kod Dipola se muka muci dok se uskladi taj mali osvjetljeni polozaj koji puni efekt. Ne daj boze da mi neko pomakne panele kad ih slozim

Doduse ni najbolji dinamicki nece nikad imati tako ugodan i precizan spot kao mali mini monitori , pa je zato 90-ih procvjetala kategorija mega skupih mini monitora koji su dobivali bolje ili losije integrirane woofer panele/kutije.

Na kraju krajeva sve je kompromis, riboni jesu naj superiorniji ali to ima i cijenu, zbog super tanke povrsine, vremenom kupe vlagu iz zraka i lagano im krade zivot, ribon nikad nece ziviti dugo ni kao naj jeftinija dinamicka jedinica, ali zato dok zive, i soba sa njima zivi i vecina ljudi kad ih prvi put cuje, voli pogledati ima li iza njih mozda neki glazbenik ili vokal

Također potpisujem sa naznakom da MBL rješenje po mom skromnom mišljenju nema konceptualno previše zajedničkih točaka sa dipolima i elektrostatima. Za ove prve, MBL driver potpuno je ravnodušan prema sweet-spotu, a za ove druge, s dinamikom, mikrodinamikom i tranzijentima se igra kao od šale.

Citiraj:
Imam averziju prema domacim Hifi sajmovima, no ako si bio na nekom , cesto su kod nas bili Magneplanari, cudi me da nisi nijednog poslusao.

Na HR sajam išao sam svega 4 puta.
Jango Fett je offline   Reply With Quote