View Single Post
Staro 28.04.2016., 20:16   #6472
Froxie24
Registered User

Datum registracije: Feb 2015
Citiraj:
Autor kopija Pregled postova
evo i nakon trećeg čitanja nije mi i dalje jasno ama baš ništa
ne prođe dan a da ne proklinjem sudbinu što mi nije više pameti u glavi
Gle odgovor na tvoje pitanje je da sve ovisi o dogovoru i uvijetima između HT-a i operatora korisnika.

Koliko sam ja skužio na primjer HT izgradi FTTC kabinet, dovuče svoj optički kabel od glavnog čvora aka ono što svi zovu centrale/mini centrale do kabineta, u kabinet postave MDF-K (glavni pomoćni razdjelnik). Eh sad u toj istoj centrali se nalazi oprema od Iskona DSLAM i HDF (posredni razdjelnik) i iskon mora od tog HDF-a dovuci tzv. posredni kabal do HT-ovog FTTC kabineta da spoji MDF-K i HDF. dalje prema korisniku koriste bakrenu paricu u vlasništvu HT-a. Takav način pružanja usluge ti spada u njihovu narančastu zonu.

Inače u samoj centrali kod klasičnog xDSL pristupa Iskonov HDF i HT-ov MDF su spojeni međusobno bakrenim vodičem (Slika), no ovdje je riječ o većoj udaljenosti između HDF-a (u centrali) i MDF-K (u FTTC kabinetu) pa se koristi optički kabal.

Slikahttp://i.imgur.com/6YC8Vs2.png

Bitstream usluga ti je kad Iskon nema u Centrali svoju opremu već iznajmljuje HT-ovu. Znaći iznajmljuju DSLAM i HDF.

Znači HT postavi FTTC kabinet, u njega svoju opremu. Po dogovoru sa Operatorom korisnikom u mom primjeru Iskon, HT će mu dostaviti ponudu za prostor unutar njihovog ormarića za smještaj potrebne opreme Iskona. Ukoliko taj prostor nema potrebni kapacitet HT će osigurati i financirati povećanje kapaciteta za potrebe operatora korisnika (Iskon). Također Iskon može pored HT-ovog FTTC kabineta izgraditi svoj kabinet i osigurati napajanje za opremu. U oba slučaja Iskon je dužan povući posredni kabal (optički) od glavnog Čvora do kabineta.

No ima još jedna zanimljivost koju pokušavam skužiti spada li to zapravo pod tzv bitstream:
Citiraj:
HT nije obvezan osigurati izdvojeni pristup lokalnoj potpetlji na temelju bakrene parice ukoliko s iste lokacije krajnje korisnike spaja
korištenjem vektorizirane VDSL tehnologije. U tom slučaju, HT je obvezan omogućiti pristup Operatorima korisnicima Standardne
ponude primjenom tehnološkog rješenja virtualnog izdvojenog pristupa lokalnoj potpetlji (VULA – Virtual Unbundling).

Zadnje izmijenjeno od: Froxie24. 28.04.2016. u 20:31.
Froxie24 je offline   Reply With Quote