Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Posebni me impresioniraju posebni state-of-the-art ribboni koji pokrivaju i visoki i srednji spektar bez potrebe za skretnicom, no ta rješenja su ekstremno skupa. Nažalost, nemam link da ga stavim, no upitat ću kolegu koji zna.
|
Pa imam ih i slusam ih
Bez potrebe za skretnicom?
Jesi li ti neko na poslu pisao pod tvojim imenom pa je ovo napisao?
Citiraj:
Originally posted by Jango Fett To su sve odlične stvari, no ne mislim da je po tom pitanju MBL sprdačina. Naime, ti driveri se zapravo osnivaju na jednakom principu dinamičkog zvučnika kako samo ne u klasičnom smislu. Trake koje okružuju magnet su od izuzetno laganih karbonskih vlakana koji svojim savijanjem zrače zvuk. Bass driver je također odrađen vrhunski. U skladu sa filozofijom ostatka, dva balansirana
|
Ti driveri su toliko prosjecnog zvuka da se ni na trenutak nisam udubio u slusanje, samo dobri , ali nista vise.
Zanimljivo da DE High End zvucnici se naj slabije prodaju bas u maticnoj zemlji jer obicno kotira (ispravna) fama da su DE zvucnici marginalni i u najboljoj izvedbi. Ima izuzetaka ali MBL svakako nije taj
Imati takvu razinu tehnologije u visoko tonskom podrucju , koja u ovom slucaju ne daje posebne rezultate za moje uho,
no svejedno napredna tehnologija.
Sa pozicije takve tehnologije visokotonca zavrsiti na Bass reflexu na zvucnicima takve cijene i deklarativih apsiracija = svinjarija.
Najbolje govori da je dizajner nekompletan znanjem i da nije sposoban kompletirati ostatak spektra na istoj razini znanja kao za gornje podrucje. Bass reflex moze biti samo u relaciji dostupnosti cijene i nista drugo.
Zvucnik beskompromisnog tipa koji zavrsi sa Reflexom je samo indikacija kraceg puta i ne bas velikog znanja.
Izuzetak je samo reflex sa pasivnim radiatorom, mada je i on kompromis naspram sealed i ostalim naprednijim
bass konstrukcijama.
Taj MBL bass je toliko lose bio integriran da je cak i djed od Olivera Mlakara mogao cuti frekvencijski šav koji je jasno uputio da zvuk dolazi iz dva fizikalna izvora, sto je najbolji parametar osrednje skretnice i rekao bih lose izabrane skretnice kao takve uopce.
Quadral, Isophon i vise kategorije T+A pa Restek, sve su to bili i jesu prosjecni zvucnici zanimljivijh rjesenja ali nikad posebnog zvuka. Sjecam se Titan serije, gomila brojeva, obecanja, selekcija skretnice i ultra keramicke jedinice, ali nazalost iza te opijenosti tehnologijom nigdje nije bilo zvuka koji je komunicirao pravu glazbu
Grande Utopia je identicna kopija X1-e i mada Mahulko (od milja) to nikad nece priznati... napravljen je samo zato sto su ljudi iz Focal/Jmlab rekli : 'ako mi radimo najbolje jedinice onda sigurno mozemo napraviti i bolje zvucnike od Wilsona'
X1 ima skoro identicne drivere od Utopie (+Dynaudio), ali daleko je uvjerljiviji zvucnik, mada njegov bass sistem je isto teski kompromis. No poanta je da se vrhunski zvucnici ne rade samo sa vrhunskom tehnologijom vec najvise vrhunskim znanjem i iskustvom, a toga MBL ima u micro tragovima.
Zlatni primjer je i Dynaudio. Jedinice najvise kvalitete, po meni bolje od Focala za jednu klasu. U visim kategorijama imaju prekrasne zvucnike ali u High top modelima , jednostavno nista posebno. Nekoliko puta sam slusao te preplacene zvucnike i jednostavno se pitao gdje je otisao novac, jer u zvuk zasigurno nije.
I oni su pomislili da mogu napraviti mega zvucnik adekvatne cijene , samo zato sto rade vrhunske jedinice
Da ne govorim da ni jedan od tih zvucnika nije vremenski koherentan sto je prvenstevno zbog malog znanja o vremenskoj informaciji i implementaciji u sinergiji sa skretnicom neminovna stvar o kojoj nitko ne voli od njih ni cuti. Dinamicki zvucnik koji prelazi 10.000$ a nije vremenski koherentan je promasaj u relaciji visoko vjerne glazbe. Kad je vec monopol onda to treba i iskoristiti. Ali ne jeftinim trikovima sa nekom kompleksnom 3 ili 4th skrenicom pa onda reljefiranjem polozaja drivera radi tobozeg uskladjivanja. Vec samo first order-om.
Kako Dipoli bacaju zvuk odozada iza sebe kao sto radi i front, stranji val je izvan faze i isto nije vremenski koherentan , ali , ALI ...
Sam zvuk je uniforman po citavoj povrsini tako da ovo kod dippola i ribona nikad nije problem, posebno jer su membrane u tolikoj superiornosti u rekreiranju timbra zicanih instrumenata i vokala naspram dinamickih da ovo jednostavno nije precepcijski uocljivo.
Ono sto muci medju panelima... a muci elektrostatike bilo koje i bilo koje cijene je DINAMIKA ! Ni najskuplji Logan nikad nema dinamiku koja bi bila na razini ostatka sposobnosti. Kod ribona je pak druga problematika, oni nikad nemaju spatialnu lokalizaciju kao recimo dva mala mini monitora, sweet spot je jako problematican i kod Dipola se muka muci dok se uskladi taj mali osvjetljeni polozaj koji puni efekt. Ne daj boze da mi neko pomakne panele kad ih slozim
Doduse ni najbolji dinamicki nece nikad imati tako ugodan i precizan spot kao mali mini monitori , pa je zato 90-ih procvjetala kategorija mega skupih mini monitora koji su dobivali bolje ili losije integrirane woofer panele/kutije.
Na kraju krajeva sve je kompromis, riboni jesu naj superiorniji ali to ima i cijenu, zbog super tanke povrsine, vremenom kupe vlagu iz zraka i lagano im krade zivot, ribon nikad nece ziviti dugo ni kao naj jeftinija dinamicka jedinica, ali zato dok zive, i soba sa njima zivi i vecina ljudi kad ih prvi put cuje, voli pogledati ima li iza njih mozda neki glazbenik ili vokal
Imam averziju prema domacim Hifi sajmovima, no ako si bio na nekom , cesto su kod nas bili Magneplanari, cudi me da nisi nijednog poslusao.
A da riboni moraju biti skupi nije obavezno istina. Postoji firma koja radi proizvode koje moze kupiti cak i prosjecno zanesen forumas koji sad cita moj tekst
Magneplanar
Ovaj
MMG mozes kod boljeg dilera sutra dobiti za par stotina $ po zelji uparirati sa sub-om i imati sistem zbog kojeg ces se ranije sa posla vracati
EDIT >>>
PS: Nadam se da je dovoljno opsirno za Codiac-a odnosno isprika ako sam bio pre kratak