Kao što rekoh, slažemo se da se ne slažemo, daljnja rasprava je nepotrebna.
Meni je najbitnije da mi vjerna mušterija dobije kvalitetu, a ne kvantitetu. Previše problema i mušica sam prošao sa nerazmjernim kombinacijama komponenata, kao i bruke. Stoga napraviti ću sve da takve stvari izbjegnem maksimalno. Da, složiti ću se da H81 i GTX970 radi, ali i svjedok sam mukotrpnih problema kojih sam imao s H81 + R5 250, GTX960, R7 370, R9 285, GTX950 doduše za sada nisam, ali nisam tako nešto niti slagao da se sjećam.
Bespotrebno nezadovoljstvo klijenta, čekanje na reklamacije i jadikovanje da sam ja kriv što sam preporučio ADM i da tamo rade nesposobni ljudi, a npr ti isti pitali su me za savjet, napravili po svome i onda me zovu nakon što treći put idu na servis, da im ja riješim problem, na što im kažem da nakon toga im ne mogu pomoći.
AMD nije jeftiniji po mojim kriterijima:
MBO: 990 - 850 kn / 970 - 500
CPU: FX8 - 950 kn
COOLER: EVO212 - 300 kn
= 2000-2100 kn
INTEL
MBO: 420 kn
CPU: 1500 kn
= 1750 kn
Ajde, stavimo 970 ploču pa to u većini slučajeva radi, osim u onima u kojima se ruši OS kod opterećenja osme jezgre ili se osma jezgra uopće ne pali u najboljem slučaju. Tu to dođe na isto, ajde, mrvu više struje troši, možemo zanemariti to, ali performance rada na i5 je osjetno bolji i ugodniji. FX8 doduše kod renderiranja u npr 3dmaxu, Adobe AE je završio rendering nešto prije. No, radije pričekam taj rendering 0.5-5 min nego da u svakodnevnom radu s Adobe alatima imam lag koji imam sa svim AMD procesorima, pa čak i sa FX-9370.
To su samo moja korisnička iskustva, ne kažem da je to zaista pravilo, ali na više primjera isti problemi za mene čine moje pravilo. Postoje oni koji cijene taj savjet, a ima i onih koji imaju svoja pravila i svoje standarde.
Pa da zaključim, da, u konačnici slažemo se da se ne slažemo.
Zagovaratelj sam kvalitetno optimiziranih konfiguracija koje na 100 složenih konfiguracija će imati što manji % problema, mušica, itd što bi moglo doći do frustracije ili nezadovoljstva samog korisnika.
Meni je npr. žao što u HRV ne postoji u većini trgovina usluga da se plati npr 500 kn godišnje ili neka svota osiguranje u slučaju kvara da korisnik ima zamjenu unutar 24-48 sati ili besplatnog najma drugog računala... Nešto kao usluga održavanja...