Ja ne bih dalje širio nešto, da kolega Roberto i ja smo po svemu sudeći na nišanu zbog nekih naših argumenata u čiju validnost je trouble posumnjao pa je ''stručno'' to opovrgavao. I to je ok, zato i imamo forume.
Al ja imam to korisničko iskustvno, od početka 2015. do 10. mjeseca 2015. sam imao Z3c koja je malo nastradala kupajući se u Uni, potom oživljena, osposobljena i eto je sad kod cure koja je oduševljana staklom, brzinom i baterijom (žene k'o žene

) a ja sam Z5c kupio pri početku prodaje u RH, za Z5 se moralo čekat da stigne na stanje kojih 10ak dana a ja sam bio jako nestrpljiv

To ima dokumentirano tu na forumu, mislim u staroj i postovima ispunjenoj Sony temi.
Tako da back-2-back korisničko je ipak dosta na mojoj strani i znam dobro kad kažem da mi Z5c bolje paše od Z3c, kvalitetom izrade koja se pokazala izvrsna jer mi je nekoliko puta riskirao infarkt kad je pada na putu do posla, drito na ekran taman kad sam skinuo kaljeno ali nije bilo ni ogrebotine. Jest da je softver temeljen na 5.1.1. isprva bio bugovit no svakim ažuriranjem je bolji i bolji, a na MM se preporodio, pogotovo brzinom. Kameru mic-po-mic sređuju i sad je kamilica kak je bila u prvotnoj, mislim .11 verziji. A i takva je imala poboljšan algoritam obrade slike, recimo usporedba crvene boje gdje bi cvijeće na Z3c bilo nekakve rozinjave ili čak magenta boje, dok je na Z5c prirodna crvena baš kako i je. Regresija je jedino u noćima pri kutevima kada se pojave plave ili roze mrlje zbog nabijanja ISO vrijednosti iznad 400, što se nadam da će sredit jer nije baš upotrebljivo tako to imat.
Zvuk i ekran su mi se isto učinili znatno glasnijima i kvalitetnijima nego na Z3c. Ekran na suncu je znatno bolje vidljivosti ali na LPu je znao sjebat i isprat boje dok su to popravili na MM i sada je nešto bolje. Za zvuk i nisam nešto posrebno nadaren pa čisto laički u toj usporedbi je Z5c nešto glasniji. O kvaliteti ne bi jer tu nisam stručan pa vjerujem svemu što pročitam.
Dopuštam da sam u nekim stvarima u krivu, no naglasio bi da laički promatrano sam ipak doživio taj prijelaz sa Z3c na Z5c kao zapravo prijelaz na neki drugi, noviji Sony. I da, fora mi je na početku bio fingerprint, sad manje ali cijenim nativnu API podršku koju su uveli sa MMom, sigurno će koristit negdje jednoga dana.