View Single Post
Staro 09.04.2016., 22:48   #350
Mileni
Premium

Mileni's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Prije par dana dosao mi Z5c, star oko mjesec dana, stanje 10/10. Kupljen za smijesno nisku lovu preko ebay.co.uk. Da se i javno zahvalim bubimiru, kako nisam imao vremena za istrazivanje, poslao sam njemu kao lokalnom zaljubljeniku u sony par pitanja u vezi roota i instalacije custom romova, ne da sam dobio odgovor, nego je lik napisao mini manual za mene

I tu dolazim do prvog minusa. Rootanje je nemoguce, a samim time i neke stvari na koje sam navikao kod Androida su nemoguce. Steta, ali prezivjeti se mora i moze, jer ovaj kompaktni Sony mi se svidio unatoc nekim manama

Prva mana je kamera. Ukratko, losa je. Ne mogu ulaziti u strucne termine jer sam totalna njubara kad su fotografije u pitanju, ali koristim iskljucivo automatski mod na svakom mobitelu, a Z5c meni osobno ne bi usao ni medju top 10 mobitela koje sam koristio unazad 2-3 godine.

Mobitel je dosao brandiran na UK O2 mrezu. I malo me tu razocarao. Nakon izlaska iz aplikacija, u barem 50% slucajeva krenulo bi sporo iscrtavanje homescreena. Izgubih zivce na tome, pa sam instalirao nebrandiranu, zadnju verziju MM-a (.185). Nakon toga sve stvarno leti. Ni jedno 'iscrtavanje' home screena, niti laga, niti problema. Milina.

I onda da se dodirnem druge mane. Aplikacije ne ostaju ucitane u pozadini. Samo 2-3 maximalno. Ako ispod toga pokusavam koristiti multitasking, krene nanovo ucitavanje aplikacija. Bas agresivno kao kod recimo S6.

Zadnja mana koju cu nabrojati je sami procesor. S810. Zagrijava se i throttla, to je sigurno. Nije da ces opeci ruku na istome, ali da smeta - smeta definitivno. Ako u autu preko bluetootha slusam audio knjige (audible), i drzim mobitel na autopunjacu, mobitel je poprilicno topao (namjerno izbjegavam rijec vruc). Za test sam instalirao i poneku igru, i definitivno se mobitel zagrijava dosta vise od prijasnjih mobitela koje sam koristio. No napomenuo bih da ni jednom nije bio prevruc ili nesto slicno. Samo je dosta vruci od ostalih mobitela koje sam koristio, pa i OnePlus-a Two koji takodjer ima isti proc.

Da ne bi ispalo da samo 'pljujem', mobitel mi je stvarno legao. Ovo je moj prvi Sony, sto mi je dosta cudno. Inace volim isprobavati sve i svasta, ali Sony mi nekako nikad nije pao ni na pamet. Iako sam veliki fan sony-a jos od 90ih godina, a ta ljubav je samo rasla od kad su izbacili PSX.

Sucelje, izbornici i sve ostalo jednostavno leti. Nema laga, zastajkivanja ili bilo kakvog micro stuttera. Jedan od rijetkih Androida kod kojih ovo nisam primjetio, a tu sam inace (bespotrebna?) picajzla.

Mobitel sam vec natrpao poprilicno, od audio knjiga, mjuze pa do barem 10ak djecjih igrica (imam dvije malene curice ). I za sad sve radi jednostavno fantasticno. Osim gore spomenute kamere, prilikom paljenja iste treba pricekati koju sekundu da bi proradila. No kako vec rekoh, kamera mi nije toliko vazna.

Baterija je odlicna. Nije u rangu Z3c ili xiaomia redmi 3, ali je stvarno odlicna. Bez problema i uz heavy usage baterija mi izdrzi cijeli dan. O tome ne moram vodit nikakvu brigu. Najgore mi je dan prosao kad je baterija ostala na 'svega' 20ak %. Ali taj dan sam obavio tonu poziva, bio na putu pa samim time slusao dosta mjuze preko bluetootha, kao i audio knjiga.

U normalnom modu koristenja dobijem bez problema 4h - 4.5h SoT-a, i ostane mi 35% baterije. U gore opisanom dobijem cca 3h-3.5h SoT-a, no tada koristim dosta mobitel gdje je ekran izgasen.

Ekran je takodjer fenomenalan. Bez problema na suncu koristim isti. Jedino su malo tipke za pojacati/smanjiti zvuk na cudnom mjestu. Ok, na jako su cudnom mjestu. Ali kako ih ne koristim precesto - ne smeta.

Dodatna tipka za kameru je dobrodosla, sad jos samo da si sredim neku malo bolju i vecu SD karticu. Mobitel planiram zadrzati i koristiti. Osim ako ne izadje root kroz par mjeseci, jer bez adawaya mi je jako tesko. Navika tesko umire, jbg.

Ako netko razmislja o kupnji manjeg mobitela, i razmislja o ovom z5c - iskrene preporuke. Mocan, brz i jako lijep malisan. Ok, moj i nije bas tako lijep. Dosao je u zutoj boji

Ovo je manji osvrt na ovaj mobitel, cisto subjektivne prirode, tako bih molio da ga vecina i shvati