View Single Post
Staro 18.10.2005., 21:44   #4
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Evo nešto malo za odmor od raznih Logitecha i AL-ova.... Ovih dana je slovenska i hrvatska audiofilska javnst imala prilike susresti se sa jednom stvarno posebnom egzotikom: MBL Radialstrahler Compact 121 zvučnicima. www.mbl-germany.de
Jao boze, pomislim uz taj naslov bit ce neki napredni hibridni dipol, neki magnetski sandwich konkstrukcija, mozda u najgorem slucaju neki modularni dinamicki sistem, ali Jango nakon Bose-a nastavlja po starom utabanom putu fascinacije zvucnicima koji sa vjernom reprodukcijom imaju = nista.

model ispred 111 mislim da je bio neki 101, tada top model, sam cuo davnih dana i zajedno sa ljudima oko mene pitao se zbog cega tolika nauka o ultra sfericnoj jedinici koja svira kao i bilo koja bolja membrana a kosta besmisleno. Onda sam u DE pogledao malo njihovu listu i sve shvatio.

Pojacalo, preamp, procesor svi su imali identicnu cijenu, kao slaganje knjiga po metru.

Stereophile je na tri CES-a ismijavao te zvucnike, osobno sam ih cuo dva puta = bez veze !!!

Kasnije su im masno podmazivali test samo da ga mogu pokazivati germanima doma. Sam urednik Atkinson ih je morao testirati i u rukavicama hvaliti da si ne spusta ugled medju US dizajnerima, imas test na MBL stranicama, pa se sam uvjeri.

Vidis najvise govori koliko zvucnik vrijedi kad se nesto pre cesto se prodaje po High End dilerima koji su specijalizirani za second opremu i precesto mjenja vlasnike. Moj poznanik od kojeg sam odavno nabavljao, nije mogao prodati ni jednog, jer su po vecini US dilera smatrani ruglom, a isti prodaje tjedno 3x skuplje modele : http://higherfi.com/#anchorspkrs

Jango, il si se kasno ukljucio u svijet zvucnika pa si propustio velikane il si kao i mnogi pao pod fascinaciju susreta sa dizajnerima pa si pomislio da to odma mora dobro zvucati kako bi produzio dojam.

Ali barem si konzistentan po BOSE filozofiji, vidim ti volis zvuk sa svih strana , doslovno.

Da si cuo jedan Apogee Grand, Genesis 1,2-ku, Duntech Sovereign, Thiel CS5i,7.2, cak i jedan Magneplanar 20 onda bi stvarno cuo sto je zvucnik. Ova firma je teska lakrdija koja naziv High End audio upravo stavlja u najgore znacenje te rijeci i to u ovom slucaju sa punim pravom.

Firma bez tradicije, koja jedno jutro odluci da ce prodavati High End zvucnike i opremu i prodavati ih po metru ((((((

Stvarno si me razocarao.

Poslao sam mail prijatelju koji ih je na CES-u slusao sa mnom , pa nek sam napise ako je voljan registrirati se - inace jedan od poznatijih uvoznika kablova - sto misli o njima, a kao i ja cuo ih je skoro sve. Kuzma bi ti isto stosta rekao o takvim zvucnicima.

Sto mi treba da ovo uopce pisem? ....ako su tebi dobri....ali spomenuo si jedne od naj ne muzikalnijih zvucnika krojenih po pukoj racunici, no sumnjam da ces mi vjerovati jer tebe vidim pale neobicne kreature.

Samom Gryphon-u kapa dole, ta je firma puka suprotnost tim zvucnicima, no Azija ih ne kupuje kao prije a to im je najvece trziste, druga stvar US ih isto ne uzima puno pa su se malo poceli vise baviti EU zonom pa tako i stvarati ovakve cudne partnere, cudne blago receno. Ajme, pa jedan je Gryphon svirao 80-ih sa Servo Staticom, IRS IV-om, na sto je danas spao

Mozda te je Rasmussen uvjerio i da su njihovi zvucnici nesto posebno.

Mozda ce i domaci Fifi casopis tako pomisliti... problem je sto malo bolje poznajem licence modela pa ti mogu reci da su ti Gryphon zapravo samo preoblikovani Pipedreams-i

Zalosna vremena, toliko su pohlepni svi u zaradi da danas proizvodjaci pojacala slazu zvucnike kao da se radi o nekoj Japanskoj Hifi firmi koja ima kompletnu ponudu audio opreme.

Znam, znam, MBL su predivni zvucnici i smrtno sam u krivu.

Uzas.
Visage je offline   Reply With Quote