View Single Post
Staro 18.10.2005., 20:07   #1
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Ultimativni zvučnici

Evo nešto malo za odmor od raznih Logitecha i AL-ova....

Ovih dana je slovenska i hrvatska audiofilska javnst imala prilike susresti se sa jednom stvarno posebnom egzotikom: MBL Radialstrahler Compact 121 zvučnicima.

Dok sam bio u Ljubljani na sajmu, gdin. Rasmussen osobno, utemeljitelj high-end tvrtke The Gryphon, postavljao je setup koji mi je uveo zbrku u poimanje high-fidelity-a. Ne samo meni, već svima.

U sustavu je svirao The Gryphon Mikado CD player i novo Gryphon integrirano pojačalo snage 250W po kanalu.

U sustavu u Zagrebu bile su neke izmjene - odvojeni CD transport i d/a konverter su bili iz tvrtke Weiss, uz vrhunske Nordost zvučničke kablove.

Napominjem da se radi o samom vrhu svjetske hifi produkcije izuzetnih performansi i astronomske cijene.

Naravno, zvijezda ovih sustava bili su mali MBL zvučnici.

Kao što već mnogi znaju, temeljni cilj hifi-ja (high-fidelity = visoka vjernost) je postići savršeno vjernu reprodukciju zvuka. Još nitko nije došao do tog savršenstva. Kada bismo do toga došli, čovjek sa zatvorenim očima ne bi mogao razaznati je li na koncertu ili u slušaoni. To otprilike ilustrira tu asimptotu kojoj se audio svijet pokušava približiti.

Moram priznati, sve što sam do sada čuo došlo je najdalje do 20% tog cilja, ali otkako sam čuo MBL zvučnike, to bi bilo čak 80%!!!

MBL zvučnici imaju nevjerojatnu tehnologiju zvučničkih jedinica koja je razvijana preko 20 godina. Radi se o tome da je magnetska zavojnica postavljena okomito, a okružuju je vrlo fine lamele (trake) od karbonskih vlakana koje se gibaju pod magnetskom indukcijom. Drugim riječima, umjesto da magnet pomične jednu membranu kao kod normalnih zvučnika, on savija lamele koje ga u potpunosti okružuju. Svoji djelovanjem lamele zrače zvuk u svim smjerovima, baš kao što to rade instrumenti u živoj izvedbi.

Rezultat je naprosto nevjerojatan. Osim brutalne točnosti u zvuku i timbralne korektnosti instrumenata, ono što najviše fascinira je koliko se ti zvučnici izgube u prostoru i bivaju zamijenjeni izvođačima. Zaista, kod vokala, teško bismo bez otvorenih očiju zaključili da se radi o HIFI sustavu. To je iskustvo koje se pamti cijeli život.

No to savršenstvo nije jeftino. Za taj najmanji model potrebno je izdvojiti oko 10 000 eura, s tim da se najjači model penje na vrtoglavih 40 000 eura. Ipak, u usporedbi sa daleko inferiornim klasičnim konceptima vrhunske opreme, i nije tako pretjerano. Toj vrtoglavoj cijeni pak treba dodati cijenu prateće opreme. Zbog svoje vrhunske preciznosti u točnom, holografskom ocrtavanju prostora zajedno sa izvođačima, MBL-ovi su jako osjetljivi i ne trpe ništa manje od savršeno izbalansiranog sustava sa savršeno kvalitetnim komponentama.

Bez obzira na cijenu, taj sustav svira koliko i košta (!), a slušanje upućuje na to da je onaj početni ideal o HIFI-ju gotovo dostignut. Ništa se ne može usporediti sa MBL-ovima, oni su svjetlosnim godinama ispred. Oni redefiniraju pojam HIFI-ja, oni su najbolje što novac može kupiti.

www.mbl-germany.de
Jango Fett je offline   Reply With Quote