tocno.
samo ti kazem da ti je besmisleno davati novce na dodatni par zvucnika jer s tim polozajem apsolutno nista nece napraviti po pitanju zvucne slike i surrounda.
da, ja sam svoje postavio na strop, surroundi inace "bi trebali" biti 2-3 feeta (60-90cm) vislje u odnosu na prednje, usmjereni su tocno prema slusatelju. Posto mi je strop relativno nizak (2.3m), nosaci spuste zvucnik nekih 40cm dolje, (visokotonac je na nekih 1,95m prednji su floorstanderi i visokotonci su 95cm visine, razlika u visini je skoro pa idelanih 100cm. (3ft=90cm)
Imao sam i prije u stanu surround, i nikad vise ne bih stavio zvucnike da su mi blizo glave, NIKAD. Gledam kako ljudi zakelje zviucnik na zid tocno iza glave, a kauc odmah do zida.
Ja imam namjeru staviti dodatna dva za 7.1, ali imam uvjete da si postavim savrseno tako rec. Sadasnje surrounde cu povuci naprijed, a dodatna dva onda iza skor iza kauca. Ko na slici sto sam stavio maloprije. Da li cu dobiti neki napredak u zvuku - vjerojatno ne, ali me kosta sicu tako da stavit, jer ionako mislim projektor malo pomaknuti.
Samo ti zelim ustediti novac, nista drugo. ja sam odusevljen kvalitetom surrounda, ono bas je nenapadan, neprimjetan, i onda me samo scima u nekim scenama pomislim da mi nesto u kuci lupa ili tako nesto, jer nemos odrediti iz kojeg zvucnika dolazi zvuk, pozicioniranje je super.
Skini si DTS demonstration bluray, bas ono da osjetis pravi surround.