View Single Post
Staro 17.03.2016., 17:42   #3057
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Nije toliki problem u railovima, koliko u rasporedu konektora. Pogotovo kada je riječ o grafama poput te 390, koje znaju povući dosta struje.

Npr. na Corsairovom CX650M modelu sa onim svojim crnim (flat modularnim) kabelima su se dosta grijali konektori kada bi stavio preko 200W na taj jedan 8pin + 8pin PCIe kabel.

Dok mi se npr. na jeftinijim modularnim Seasonicima (pri završetku testa), znalo događati to, da ako bi išao odmah odspajati modularne kabele (dok su još topli), da se fiksni dio utičnice na napajanju (ono u što se utakne mod. kabel) naprosto odvoji od napajanja. Jednostavno se taj dio konektora toliko ugrije pa se vrlo polako počne topiti plastika na konektorima. Ovdje pričamo naravno o (modularnom flat) 8pin + 8pin kabelu, sa opterećenjem preko 200W na njemu.

Od tada se držim prakse da svaki konektor treba ići preko svojeg zasebnog kabela, pogotovo kada su u pitanju grafe koje vuku preko 200W.

S druge strane, najbolji primjer spajanja koji sam dosad vidio je imao Antec na svojim skupim modelima (HCP Pro). Fiksni kabeli, sa debelim žicama i pozlaćenim konektorima. Također i oni prvi modeli Seasonic X-serije nisu bili loši - svaki konektor na svojem kabelu sa žicama solidnog promjera.

Nažalost danas se sve češće ugrađuju oni crni flat modularni kabeli sa tankim vodičima i višestrukim konektorima, koji doduše lijepo izgledaju, ali su poprilično loši za velike struje/potrošače.

Btw sorry za OT
dh41400 je offline   Reply With Quote