View Single Post
Staro 13.03.2016., 15:18   #1440
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor franzD Pregled postova
Suprotna strane ulice, recimo, nema probleme koje imam ja.
Je, samo valjalo bi vidjeti dali problemi dolaze iskljucivo korisnicima na VDSL2 ili ADSL2+ paricama.

Mislim da je nasa centrala u qurcu sto se tice opcenito VDSL2 ako je dalje od nekih 500/600m. U Beliscu od centrale do kompleksa zgrada okolo bazena ima 800/900m i 2 prijatelja mi imaju puni 30/5.

Pazi ovaj test sto je tehnicar Mario radio. Komsija ima ADSL2+ i 2 max tv-a + 10 Mbps-a internet, inace linija mu se sinka kada se mjeri onim uredjajem od t-com tehnicara na 18.900 Mbps-a sa 1.400.

Nema problema sa pucanjem, radi mu sve ko po spagi, odnjeli moj router kod njega da u ormaricu ne mora prebacivati parice i samo je u centrali moj port pustio na njegovu paricu. Dodje i gledamo u router, ide 27.000 Mbps-a ali drugi dio spektra starsno oscilira, sve iznad 2000kHz-a pada/raste/oscilira vidno. Sve do 2000kHz-a vecinom mirno.

ADSL2+ nema spektar sa tako visokim frekvencijama i sve turbo stabilno, pustimo ADSL2+ i on makne ogranicenje na portu da se linija doslovce sinka koliko parica trpi, dobijemo 17.500 Mbps-a sa 1.200 Mbps-a sa njigovim routerom na ADSL2+ i gledamo spektar i testiramo download/upload. Sve stabilno da nemoze biti bolje. Prebaci paricu na VDSL2 i ogranici na portu brzinu na 15.000 Mbps-a !! Margine iznad 15dB i opet gledamo spektar sad na VDSL2 i mojim routerom ima se sta vidjeti... sve iznad 2000kHz-a ne radi dobro iako je margina ogromna i brzina manja nego na ADSL2+ profilu.

Pogledaj si u DSLstats kako ti izgleda spektar od tone number 464 tj. nakon 2000kHz-a a i SNR per tone graf.

Prije godinu dana sam spomenio da ocekujem drasticno pogorsanje sto se vise korisnika prikljucuje na VDSL2 i to se realno sada i dogadja. Moja stara parica koja je prije godinu dana udovoljavala usluzi Iskon.NET30 sada nema sanse uci u taj paket nego je spala na Iskon.DUO20 recimo i to nije super stabilno sto je najzalosnije.

Prognoziram da ce biti dobro ako i ova sadasnja parica izdrzi do kraja ugovora. Bez neke zastite od interferencija parica pa sve oko 1km od nase centrale ce pasti na 20.000 Mbps-a i nece biti stabilno a nebi trebalo tako biti. Sada su neke izmjene jos da se "kratka petlja" poveca sluzbeno na 1300m tj. to znaci da ce t-com pustati turbo ( VDSL2 ) svima do 1300m pa i Optima je uvela solo Internet te i oni najvaljuju za nase podrucje VDSL2 uskoro... ne pise nam se dobro.
silver_tip je offline   Reply With Quote