View Single Post
Staro 09.03.2016., 18:14   #164
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
https://www.youtube.com/watch?v=EV1iF0_PHU4
https://www.youtube.com/watch?v=PUCYeoyqbc8

Što sam napravio. Kabel sam izrezao, skinuo vanjski plašt i provukao profi strujna kliješta kroz fazu (il nulu, svejedno) i mjerio struju. Ovo su profi strujna kliješta, američka a ne neko kinesko govno, kog zanima nek si progugla. Ako mi se bude dalo uzeo sam s posla i IR, pa možda i uzmem termoslike...
Struja koja se mjeri je ekvivalent snazi, s time da je bitno znat da je struja (snaga) koju mjerim jedno 20% veća nego što je na izlazu iz PSU. To je odprilike korisnost napajanja na ovoj snazi (80%).
Snaga je struja x 230, dakle ako je struja 1A, snaga koja ulazi u napajanje je 230W, a u isto vrijeme zbog korisnosti snaga koja izlazi iz napajanja je otprilike 0.8x230, dakle odprilike 180W.
Ta snaga se raspoređuje po svim naponima (3,3 5 12 V) u ploču i na komponente na ploči.
Mjerenje nikako nije znanstveno ali okvirno daje sliku kako se ova konfiguracija ponaša, a ovim videima želim pokazat kako je ovo iznimno učinkovita konfiguracija. Nije petljano po naponima, nije petljano po multiplikatorima CPU-a i nije petljano po naponima ni po frekvenciji GPU kao i memorije, već samo powerlimit.

Iz nekog razloga mobitel nije snimio zvuk. Počinjem s idle, di je nekih 0.5A, onda palim shadowplay i uključujem valey benchmark, smanjujem limit i cijelo vrijeme skačem s mobitelom prema strujnim kliještima di se vidi koliko ampera vuče (znatni pad struje).
Zamislio sam da se paralelno može gledat dva videa, onaj snimljen s mobitelom i shadowplay.
Valey ne optereti jako konfiguraciju, najviše mi optereti squad, nekih 0,8 A, dakle napajanje tada daje 150W prema svim komponentama.

Konfiguracija
Corsair VX 550W
FD R5 KUĆIŠTE, 3 VENTILATORA 14CM (2 INTAKE, JEDAN ISPUH), NA CCA 600 OKRETAJA
Ploča asrock z170 extreme6+
I5 6600k@ stock s time da ga ploča na default setinzima očigledno drži stalno na 39x
Ram gskil 2x8 DDR4 3000@ 2133@ valjda na defaultnom naponu (1.2V)
2x mehanička diska
1xssd
NHD 14 s 1x14cm i 1x12cm ventilatorima na cca 600okr
Grafička gigabyte gtx970 WF3 OC, u testu na standardnom naponu i standardnoj frekvenciji (powerlimit mijenja oboje)

Zaključak, na najzahtjevnijem testu (bez naprednih petljanja) odnosno squad igri konfiguracija iz napajanja vuče ovirno 150W uz korištenje power limita.
markecSMB je offline   Reply With Quote