https://www.youtube.com/watch?v=EV1iF0_PHU4
https://www.youtube.com/watch?v=PUCYeoyqbc8
Što sam napravio. Kabel sam izrezao, skinuo vanjski plašt i provukao profi strujna kliješta kroz fazu (il nulu, svejedno) i mjerio struju. Ovo su profi strujna kliješta, američka a ne neko kinesko govno, kog zanima nek si progugla. Ako mi se bude dalo uzeo sam s posla i IR, pa možda i uzmem termoslike...
Struja koja se mjeri je ekvivalent snazi, s time da je bitno znat da je struja (snaga) koju mjerim jedno 20% veća nego što je na izlazu iz PSU. To je odprilike korisnost napajanja na ovoj snazi (80%).
Snaga je struja x 230, dakle ako je struja 1A, snaga koja ulazi u napajanje je 230W, a u isto vrijeme zbog korisnosti snaga koja izlazi iz napajanja je otprilike 0.8x230, dakle odprilike 180W.
Ta snaga se raspoređuje po svim naponima (3,3 5 12 V) u ploču i na komponente na ploči.
Mjerenje nikako nije znanstveno ali okvirno daje sliku kako se ova konfiguracija ponaša, a ovim videima želim pokazat kako je ovo iznimno učinkovita konfiguracija. Nije petljano po naponima, nije petljano po multiplikatorima CPU-a i nije petljano po naponima ni po frekvenciji GPU kao i memorije, već samo powerlimit.
Iz nekog razloga mobitel nije snimio zvuk. Počinjem s idle, di je nekih 0.5A, onda palim shadowplay i uključujem valey benchmark, smanjujem limit i cijelo vrijeme skačem s mobitelom prema strujnim kliještima di se vidi koliko ampera vuče (znatni pad struje).
Zamislio sam da se paralelno može gledat dva videa, onaj snimljen s mobitelom i shadowplay.
Valey ne optereti jako konfiguraciju, najviše mi optereti squad, nekih 0,8 A, dakle napajanje tada daje 150W prema svim komponentama.
Konfiguracija
Corsair VX 550W
FD R5 KUĆIŠTE, 3 VENTILATORA 14CM (2 INTAKE, JEDAN ISPUH), NA CCA 600 OKRETAJA
Ploča asrock z170 extreme6+
I5 6600k@ stock s time da ga ploča na default setinzima očigledno drži stalno na 39x
Ram gskil 2x8 DDR4 3000@ 2133@ valjda na defaultnom naponu (1.2V)
2x mehanička diska
1xssd
NHD 14 s 1x14cm i 1x12cm ventilatorima na cca 600okr
Grafička gigabyte gtx970 WF3 OC, u testu na standardnom naponu i standardnoj frekvenciji (powerlimit mijenja oboje)
Zaključak, na najzahtjevnijem testu (bez naprednih petljanja) odnosno squad igri konfiguracija iz napajanja vuče ovirno 150W uz korištenje power limita.