View Single Post
Staro 05.03.2016., 01:02   #233
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Dvije dostupne datoteke su potrebne da se razumije problematika:

core2duo datasheet i core2quad datasheet.

Side-by-side dokumenti, prvi na stranici 60, drugi na stranici 40 i može se usporediti koji pinovi su gdje isti, koji različiti, a popis dodatnih pinova kod quada se nađe i na stranici 66 u tablici 15.

Pošto je matična napravljena za dualce i ne postoji automatsko prepoznavanje quadova, time ne postoji niti "gašenje" pinova, potrebno je hardverski odraditi taj dio posla

D8, AA8 i AC8 su na quadu Reserved (RSVD), što znači da u normalnom radu nemaju funkciju, potrebno ih je ostaviti ne spojenima. Na dualcu su tu VSS (ground), u svakom slučaju nije pametno spajati pinove na GND.

AA7 je na dualcu VCC (direktno napajanje proca), dok je na quadu signal koji nema funkciju u normalnom radu.

AE8 je na dualcu VSS, dok je kod quada breakpoint monitor. Zbog ovog pina je moguće da takt druge dvije jezgre uvijek bude na minimumu nakon boota.

AD26 je na oba procesora GTLREF. Isti taj signal je kod quada potreban da bi druge dvije jezgre proradile, jer ipak su to dva "ista" komada silicija na jednoj pločici, a taj GTLREF_2 se mora spojiti onda na D22
Uz pin F8 služi ploči koja podržava quadove za raspoznavanje je li dualac ili quad u računalu.

Zapravo nije niti toliko komplicirano. Naravno, ja sam ovo sve reverse shvatio tek nakon što sam našao da je netko to napravio. Ovako se čini lako kad se shvati obrnuto, al daj se postavi u situaciju da kreneš razmišljati u tom smjeru

Mislim da je dovoljno jasno i za laike :P

Ova vertikalna žica je samo fizičko osiguranje da se spoj GLTREF-GTLREF2 održi

Na fotki možeš vidjeti da sam na rubu procesora označio redove AD i D, te stupce 26 i 22 (GTLREF1 i 2), oko tih pinova je žica omotana i kontaktirana.