Citiraj:
Autor zwizard1
Uh sada sam u dilemi što više čitam , mislim da manje znam.
Ono što mi treba je da zamjenim postojeći sustav koji se sastoji od dva airlive 5460 koji su u pogonu već 4-5 godina , pa bi išao na neko jednostavnije rješenje . Link između mene i druge kuće je cca 1 km optička vidljivost idealna jer ja sam malo na višljem području . Do sada je radilo ( mislim i sada radi )sa 3D korner antenama ručne izrade na jednoj i drugoj strani. Kako je već prošlo dosta godina internet postao jeftin i manje više svaka kuća ima wifi ruter mislim preći na 5 GHz. E sada ono što me buni što uzeti od opreme mikrotik, nešto od Ubiquit-a... Čitam ovdje na temi da je MikroTik SXT 5hnd jeftin uređaj i da postoji mogućnost ulaska kondezacije u njega s vremenom pa me zanima vaše iskustvo.
Mislio sam uzeti za klijent stranu SXT "Lite-5" 5Ghz CPE , a na stranu AP RouterBOARD GrooveA 52HPn (malo će biti problem za antenu ali... ).
Da li ako ima level 4 može biti i client mode ili je to samo u level 3 router OS?
Razmišljam da probam kupiti ova dva grooveA pa ih spojiti na postojeće antene pa vidjeti kako će se ponašati jer podržava i 2,4 i 5 GHz , a danas sutra lako pređem na 5 GHz.
Svaka sugestija je naravno dobrodošla , s tim da sam trenutno u učenju oko mikrotikovog OS jer se prvi put susrećem s njime.
Potrošnja bi bila do 1000 kn.
|
Citiraj:
Autor dadoremix
kupi ti 2x sxt lite 5 ghz i to ti je 900kn
i to bude radilo life time
za goove ti treba i 5ghz antena
na 1km sa optičkom vidlivosti ovo bude radilo i preko 100 Mbit, ali LAN je 100 mbit tako da, to je to.
|
2x SXT Lite5 (oko 800 kuna), 100MBit LAN portovi.
ili
2x SXT HG5. (oko 1400 kuna, dobijes gigabitne portove ako ti brzina mora biti preko 100 Mbita).
ili
1x SXT Lite5 i 1x SXT HG5 (ako planiras point to multipoint u buducnosti - 1100 kuna).
Mogao bi kemijati sa omnitikom ili slicno ali ovo je po meni puno elegantnije rjesenje, sve integrirano.
Sto se tice Mikrotika, moje preporuke. Imam 2x RBSXTG2HnD (2.4GHz, posto imam drveca izmedju njih) i sve radi savrseno vec skoro godinu dana.