View Single Post
Staro 02.03.2016., 22:56   #1
Shifo
Premium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2009
(riješeno) Problem s RAM-om kod pokretanja računala

Kupio sam sredinom prvog mjeseca procesor, matičnu i RAM, sve zajedno, polovno i bez garancije. Procesor je G3220, matična GA-H81M-DS2V, te RAM Mushkin (2x2). S obzirom da tad nisam imao napajanje sa odgovarajućim 8pinskim priključkom za matičnu, to je do sad stajalo u kutiji kako je preuzeto. Danas sam napokon nabavio napajanje (corsair vx450w) i krenuo to spajat.

Spojio sve, i kad sam upalio ventovi su se zavrtili, ali slike nije bio (spojio sam monitor direkt na matičnu, odnosno integriranu grafičku). Prvo sam probao otpojit sve osim RAMa i procesora s matične, no ništa nisam postigao. Onda sam isčupao jedan stick RAMa i napokon dobio sliku, bios matične, sve radi ok, temperatura CPUa 30 stupnjeva.

Ugasim, spojim hard, pokušam upalit i ponovno ništa. Otpojim hard, probam opet bez - ništa.
Zamjenim stickove RAMa, ponovno mi se upali. Opet ugasim i probam upalit - neće. Stavi opet oba, opet radi dok ga nisam ugasio i ponovno se nakon gašenja ne želi upaliti. Ventilatori se zavrte, ali zvučnik ne zapišti kao što to čini kad se sve normalno pokrene, već se čuje ko neko kvrckanje svakih par sekundi, doslovno kao da sat otkucava

Kad sam skužio da očito moram mjenjati RAMove da bi pokrenuo komp, spojio sam hard i pokrenuo ga, no došao je do onog Windows 7 screena, smrznuo se i resetirao, te tako u krug dok ga nisam ugasio. Pripisao sam to nekompatibilnosti drivera, pa sam na istu foru sa izmjenom RAMa pokrenuo Ubuntu preko usb-a i radio je potpuno normalno dok ga nisam ugasio, nakon čega se opet nije dao upalit.

Što da radim da mogu normalno pokrenut računalo bez da svaki puta moram ponovno vaditi i vraćati RAMove u matičnu?

Zamjenio sam i pastu na procesoru iako je bila dobra, tako da to definitivno nije problem.
Shifo je offline   Reply With Quote