View Single Post
Staro 02.03.2016., 12:44   #16
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor arrow Pregled postova
ventovima upravlja speedfan te se vidi krivulja kako je podesena

isprva sam se namucio da ga podesim ali sada radi savrseno, kako je krivulja podesena tako se i ventovi ponasaju, nema oscilacija
Slažem se, SpeedFan radi vrhunski već par mjeseci u kompu. S tim da je u mojem slučaju svaki vent u kompu upravljan preko SF-a (uključujući i vent u napajanju).

Posebno je interesantna opcija da sa ventovima od vodenog može upravljati preko obje temperaturne krivulje istovremeno (CPU i GPU), što je vrlo korisno ako su ti ventovi na radijatorima ujedno i kejs airflow ventovi.

Znači postave se pojedinačne krivulje za CPU i za GPU, te odabere Metoda: MAX of speeds. Na ovaj način ventovi na radijatoru uvijek rade dovoljnom brzinom za obje komponente tj. bira se veća trenutačna brzina venta (od te dvije navedene) tako da su zadovoljene obje krivulje istovremeno.

Ona druga metoda: SUM of speeds je pak vrlo korisna za npr. vent u napajanju (ako ga korisnik sam regulira), jer je temperatura napajanja praktički paralelno ovisna o loadu na CPU i GPU, pa se tako zbrajaju pojedinačne trenutne brzine na krivuljama za CPU i za GPU, te se suma prosljeđuje na kontroler od venta na napajanju.

Dodatno se može i pumpa upravljati preko SF-a (ako je PWM pumpa), što može osjetno utišati cijeli komp

Uglavnom, ovakav način kontrole ne nudi niti jedan utility tool niti BIOS, barem koliko je meni poznato, pa je u mojem slučaju SpeedFan jedina opcija. Da ne spominjem kako neki originalni Asus utiliyji očitavaju temperaturu procesora preko senzora na ploči pa se javljaju velike nelinearne razlike između stvarnih i očitanih vrijednosti. Hvala ti Asus

Btw osobno sam u početku imao problema sa namještanjem brzina na ventovima, dok nisam maknuo sve Asus i Corsair Fan aplikacije. Od tada sve radi kao urica.
dh41400 je offline   Reply With Quote