View Single Post
Staro 26.02.2016., 17:37   #8
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Ovi radijatori izgledaju vrlo dobro, u budućnosti bih ciljao na ventove s velikim statičkim pritiskom da procvjetaju. Mana je nešto veća buka takvog sustava, ali su zato puno učinkovitiji u odvođenju topline s vode

Imao sam 3x120mm radijator identične građe u Thermaltake Kandalf LCS kućištu i bio sam malo razočaran prelaskom na, po testovima, superiornije radijatore s rjeđom rešetkom.

Citiraj:
Autor Perestrojka Pregled postova
Nije ti prostor iza radijatora malo restriktivan za airflow ?
Ma ima i previše rupa, nije da bi razlika bila toliko velika. Zrak sam "teče" gdje želi

Da ima samo na krajevima tunela rupe, onda bi bilo neoptimalno, pogotovo što se buke tiče

Citiraj:
Autor Romano.Cule Pregled postova
Ne znam bratko,nemoj se uvrijediti,ali to je katastrofa.Komponente su ti izlozene vanjskom djelovanju elektrostatickog elektriciteta i RF i NF smetnjama da ne govorim vanjskom utjecaju prasine i vlage.
Ideja vodilja ti je suštinski ispravna: električni i magnetski valovi u okolini bi teoretski mogli utjecati na druge električne komponente i uređaje, međutim, inženjeri koji su radili komponente su to itekako uzeli u obzir.

ESD: na zidu je, nema nikakvih pokretnih dijelova koji uzrokuju trenje površine o površinu. Računalo ionako ne diraš dok je upaljeno, a ako i treba komponente promijeniti "pražnjenje" primanjem za radijator uvijek pali. Osim toga, ESD je u većini slučajeva zanemariv razlog kvarenja PC komponenata. Moraš bit mamlaz da odložiš komponentu na vunenu deku ili sličan materijal podložan generiranju statičkog elektriciteta. Većina komponenata je testirana na +/- 4kV (kilovoltne) izboje, nerijetko i znatno više (Asus TUV se hvališe sa +/- 15kV na pojedinim elektroničkim komponentama). Da izgeneriraš više od 4kV statičkog naboja moraš imati suhu atmosferu (niska relativna vlažnost) i dosta višu temperaturu od inače normalne/ugodne ambijentalne temperature.

Da ti uštedim vrijeme da mi ne objašnjavaš kako si podijelio spektar samo na RF i NF (i što si uopće mislio s NF), ukratko, EMC računalnih komponenti nije kritičan prilikom razmatranja vanjskog zračenja van ili unutar kućišta.

Susceptibilnost komponenata prema izračenoj emisiji u normalnoj EM atmosferi (našoj okolini) jest minimalna. To uključuje tvoj mobitel pri razgovoru, tvoj WLAN na max propusnosti kao i sve ostale izvore EM zračenja. Veću smetnju će izvesti duži vod mase na matičnoj ploči od svih ostalih vanjskih izvora zračenja.

Ako uzmemo u obzir metalno kućište koje, pretpostavljam, smatraš odgovarajućom zaštitom od EM smetnji, iznenadio bi se da je utjecaj prigušenja tog, pojednostavljenog i pretjerano rupičastog Faradeyevog kaveza minimalan, to više što se penjemo u veće frekvencijsko područje. Pri tome vrijedi spomenuti da magnetska polja pravi Faradeyev kavez prigušuje zanemarivo, a ubacivanje mu-metala nije, da se izrazim jednostavno, jeftino.

Činjenica jest da su danas brzine sabirnica tolike da taktovi kojim ih se upravlja ulaze u viša frekvencijska područja, samim time su podložniji utjecaju aktualnih frekvencijskih pojaseva, međutim tu se govori o mogućoj indukciji struje u vodiču vrlo malog iznosa, naspram postojeće struje u tom istom vodiču iznosa većeg nekoliko redova veličina, što će u konačnici biti unutar tolerancija.

Zapravo će jedan PCB vod imati veći EM utjecaj na onaj do njega i sve ostale komponente u blizini nego EM u eteru.

Eventualno bi se kod profi-OCera koji iskorištavaju svaku moguću funkcionalnost nabrijanih ploča moglo reći da EM utječe na njihov rezultat, a kao što vidimo, i kod njih su u pravilu open-benchevi in

Fun fact: računala nisu imala problema dok je CRT monitor radio pored njih, a oni su bome imali znatno jače EM zračenje od današnjeg zračenja okoline.

Eh sad, da čovjeku ne krademo temu, slobodno se javiš na PM, razgovarati o EMC-u mogu cijeli dan jer mi je to glavni opis pozicije na poslu