View Single Post
Staro 25.02.2016., 23:24   #1953
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor MAGARAC Pregled postova
Po meni je bolje odmah kupit bolju kameru nego kasnije stalno razmisljat o upgradeu zbog limitacija kaj jefine kamere znaju imat a netko malo entuzijasticniji ce vrlo brzo naletit na njih.. Osim toga skuplje kamere imaju opcije tipa wireless za flash koje na kraju stede novac ili vece baterije, vise ulaza itd... To se odnosi najvise na novo, druga, pametnija opcija je Nikon 5100 za 1500kn sa njuske ili sl.. pa kasnije kad sve zna uzet nes kaj odgovara vecini potreba.. Pod bolju ne mislim na full frame, nego neke srednje ili iznad entry modela tipa 750d mada i te nisu bas idealne za malo naprednije. Za nas standard preskupo na zalost u normalnim zemljama sasvim normalno..

Ako nekome fotkanje dosadi ili nesto taj si je sam kriv kaj je potrosio lovu na skuplji dslr umjesto na nes jednostavnije i jeftinije. Za takve me bas briga.

Ja drukam za Canon samo zbog love. Znam i da mnogi nemaju kes nego kartice i da im polovne opcije nisu realne pa moraju kupovat novo. Mislim da je za njih Canon najbolja opcija,. Super je sto za Canon postoji brdo trecih opcija tipa yonguno, mozda najvise od svih.. Jasno da netko nece slozit profi stroj od toga ali za vecinu je to vise nego dovoljno, iako yonguno ima par dobrih stvari kaj koriste i profici...
Ne kužim...

Fotoaparat ili kamera?

Koje limitacije imaju jeftine "kamere"?

Wireless za flash? Skuplje kamere? Nema veze s aparatom, ni najmanje. Skuplji aparati obično nemaju pop up flash, pa nemaju čime okinuti vanjski flash, a o flashu i njegovoj klasi ovisi kako će raditi bežično. IR ili RF.

Drukaš za Canon zbog love, a Canon je nakon Nikona najskuplji sustav čim odlučiš krenuti dalje od kit objektiva, a ni kao kit opcija nije najjeftiniji.

Yongnuo radi dodatke za sve brandove, u jednakom broju, isto kao i Nissin, Phottix, Meike i sl. Ništa Canon nije bolje zastupljen od ostalih.

Sad da se vratimo na cijene i to činjenice, za promjenu

Što možeš kupiti danas u Hrvatskoj za 3000 kn (+200 kn)?

1. Sony A58 i 18-55 SAM II objektiv
(20 mpx APS-C, 5 FPS, FHD 50i - 24 Mbps AVCHD, 15 point Phase Detection AF, 3 cross AF point, MF Peaking, stabilizacija, AF motor u tijelu i AF motor u objektivu, video AF

2. Canon 100D i 18-55
(18 mpx APS-C, 4 FPS, FHD 24 FPS, 9 AF points, 1 cross AF

3. Canon 1200D i 18-55
(18 mpx APS-C, 6 FPS, FHD 24 FPS, 9 AF points, 1 cross AF

4. Nikon D3200 i 18-55
(24 mpx APS-C, 4 FPS, FHD 30p, 11 AF points

5. Pentax K-50 i 18-55 WR
(16 mpx APS-C, 6 FPS, FHD 30 FPS, 11 AF points, 9 cross AF, MF peaking, video AF, stabilizacija, tijelo i objektiv potpuno zabrtvljeni - 81 brtva ukupno)

Ajde sad po prvi puta budi objektivan i reci koji bi uzeo od ovih?

Canon nema konja za utrku ovdje, nijednom karakteristikom nisu konkurentni.

Nikon je nešto bolji, ali i dalje iza Sonya i Pentaxa. Zbrka oko DX i FX objektiva i (ne)mogućnosti korištenja nekih objektiva na nekim tijelima im sigurno ne ide na ruku.

Sony ima najjače video mogućnosti, najjači AF, stabilizaciju i masu smiješno jeftinih AF objektiva od Minolte koji su svi FF objektivi (50mm f/1.7 objektiv ide za 600 kn, 35-70mm f/4 macro se nađe za 200-300, 70-210mm f/4 ide od 600-800...)

Pentax možda nudi najviše za novce, ali dostupnost rabljenih objektiva na tržištu je kriminalna i cijene su visoke. Za nekog tko se ne planira dublje baviti fotografijom, ovo je vjerojatno najbolja opcija. Nema brige jel na mokrom, suhom, u pijesku ili je na suncu ostao usred ljeta.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX

Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 25.02.2016. u 23:36.
1v@n je offline   Reply With Quote