Iv@ne - smatram te kompetentnim, no s obzirom da sam za sebe kažeš da imaš toliko iskustva, školovanje, klijente nije mi jasno zašto moraš ići s tako oštrom retorikom i to u većini tema koja se ne slaže s tvojim viđenjem . Sam kažeš da je nebulozno dati preporuku početniku stroj od 1000 eura, a opet od svih ovdje prijedloga ti sa tolikim iskustvom nisi dao kolegi niti jedan.
Apsolutno se ne smatram mjerodavnim, u ovome sam kratko, no ponudio sam svoje mišljenje bazirano više na iskustvu s drugim stvarima, primjerice sviram već 15 godina, i bas i gitara. Kad se sjetim samo koliko sam instrumenata promijenio i novaca potrošio na opremu da bih došao do recimo sada nečeg što mi odgovara dođe mi da se propucam. Stalno mjenjaj, prodaj, apgrejdaj jedan level, gubi novce pri prodaji umjesto da sam odmah šparao sa strane i uletio u bolju opremu. Da se razumijemo, i najjeftinija gitara će svirati, na gaži 90% ljudi neće skužiti da li sviram Konzumcastera ili origigi Stratocastera.
I da, imam između ostalog Konzumcastera od 400 kn ( pogledaj na YT kako gitara zvuči), svirat će on, no morati ću drhtati cijelo vrijeme hoće li se početi raštimavati, krčati potenciometri i na kraju krajeva ja sam ću znati da sa boljom gitarom bih imao bolji zvuk. Bih li svirao bolje na skupljoj? Nikako, isti đavo, no zašto bih se morao tlačiti sa potencijalnim problemima koji bi mogli nastupiti, ako ćeš svirati naučiti ćeš se svirati i na veslu, a isto tako i na cjenjenijem komadu opreme, a tako je i sa fotoaparatima.
Ako je kolega spreman odvojiti tolke novce za prvi DSLR, što da ne, manje će ga koštati ako za godinu dana ako skuži da to nije za njega pa rasproda, nego da skuži da je pa onda nanovo apgrejdaj svu opremu od prvog levela.
Off topic, ali čisto ono, nije nitko u ratu ovdje, bolje konstruktivni prijedlozi, NHF no ne možeš ti znati jel nekome nešto treba ili ne, možeš mu pojasniti razloge zašto bi bilo dobro ili ne, a ne ga sasjeći u korijenu.