Ne daj bože da se igdje ikakav šum vidi kad povećaš digitalnu fotku. Kao da fotografija prije 2016. nije ni postojala, a ono što je najbolje od svega, primjeri za odabrati određeni brand i objektiv određenog branda su snapshotovi na kojima se ništa relevantno ne vidi.
Potpunim početnicima i amaterima se ovdje preporučuju kompletni DSLR sustavi u vrijednosti od €1000+. Ljudi, saberite se. Većina kupaca danas misli su da postali profesionalci ako su zaobišli nekoliko razina fotografije i uzeli DSLR na 183 rate i sad lupaju bezveze uokolo i bacaju novce na objektive bez da su svladali 2% mogućnosti svog aparata. Obijest?
Tema je DSLR aparati i oprema, a na temelju onog što sam vidio u ovoj i drugoj temi s fotkama, mnogima ne treba DSLR. Ne znam jel vam se pumpa ego kad se sa skupom opremom pojavite vani ili u čemu je stvar, ali bacate novce na stvari koje vam ne trebaju.
Vaši novci, vaša stvar, ali mudrovanje nakon jednog kupljenog aparata, stotinjak ispucanih snapshotova i nikakvog iskustva, ne pomaže apsolutno nikome.
Mnogi će se sad uvrijediti, slobodno. Ni prvi ni zadnji. Svi misle da su nova Annie Liebovitz čim su uhvatili veliki aparat.
Imam iza sebe velike, respektabilne klijente, godine iskustva, konkretno akademsko školovanje i 3 različita sustava koja sam radom isplatio i četvrti trenutno isplaćujem.
Tkogod gleda šum i slične gluposti prije nego pogleda i ocjeni fotografiju kao cjelinu, nije ni zaslužio imati fotoaparat i nazivati se fotografom. Fotografija je odjednom postala elitni sport, jer ako nemaš opreme od 15 000€, imaš šum i flare i 20 piksela u gornjem desnom kutu ti nisu oštri...jednostavno si nitko i ništa i ne valjaš....
I nakon svega pročitanog, mogu samo reći da tkogod ovdje dođe tražiti preporuku što da kupi, nek bježi glavom bez obzira na neki od foruma gdje se mogu naći iskusniji korisnici koji su već cijepljeni od fanboy fora u stilu "moje je najbolje i to si svi moraju kupiti"
Umjesto da uživate u fotografijama koje radite i omogućite i drugima da u njima uživaju, opterećeni ste tehničkim dijelom opreme, umjesto tehničkim dijelom kadra. Nitko neće vidjeti da je rub fotke oštar, nit neutralnog promatrača to zanima. On zna sviđa li mu se fotka ili ne.
Ne postoji loš aparat i loš objektiv, postoji samo loš fotograf koji ne zna iskoristiti ono što ima.