Citiraj:
Autor Froxie24
A to je onaj problem općenite ljudske prirode. Kog boli ona stvar što je to za dobrobit čitavog naroda. Ja sam svoj i na svom i ne dam nikome. Sve u svemu nije ni čudo jer su i jedno i drugi veliki lopovi i oni to dobor znaju pa se paze jedan drugog.
|
Nije baš jednostavno. Fizički izvedivo, no investiranje i održavanje? Koliko bi svaki telekom trebao platiti elektri investiciju? Koliko bi mjesečno plaćao održavanje tog stupa? U kojem roku bi i na koji način bila rješavana problematika havarija, npr. ledene kiše u Gorskom kotaru? Tko bi rješavao pravne probleme? Ima toga podosta...
Citiraj:
Autor Froxie24
EDIT: Koliko se sječam netko na visokoj poziciji u jednom članku je spomenuo kako HŽ, RH autoceste i sl. ne koriste 100% već izgrađeni kapacitet i da se on može iznajmljivati teleoperaterima.
|
Daje se on već odavno u najam onome tko želi, samo je izvedba malo komplicirana.
Citiraj:
Autor Froxie24
S druge strane kako u nekim državama tamo gdje se ne može provući optički kabel kroz zemlju radi problema zemljišta u privatnom posjedu i sl. provlače optiku po istim stupovima na kojima se nalazi recimo kao kod nas i struja i telefonska bakrena parica te ulična rasvijeta. To je takozvani Fiber to the pole.
|
Opet ono na početku - neka npr. lokalna samouprava investira i daje u najam zainteresiranima.
Citiraj:
Autor Razor
@Old Iggy
Ja iskreno vise neznam o cem ti pricas. Pa sve razvijene zemlje rade upravo to. Uvjetuju ulaganja kako bi porez na dobit bio tolki i tolki. Ako nema ulaganja porez na dobit je veci, pa ti izvoli, hoces ulozit il ces dat pare. Onaj tko zaraduje ce ulagati jer ce mu to biti isplativije nego da ne ulaze. A telekomova koji zaraduju u Hrvatskoj ima.
|
Brkaš porezne olakšice, ulaganja i porez na dobit. Sve različite stvari.
Citiraj:
Autor Razor
Sto se tice optike na stupovima od struje, koliko znam, 3 su telekoma postavila maleni dio svoje infrastrukture upravo na stupove od elektre (imali su potpisane ugovore za to). Elektra je stopirala tu praksu taman kad je H1 htio potpisati ugovor za neke svoje radove.
|
Čitaj što sam prije napisao - sve se može ako postoji dogovor. Na državnoj razini takav dogovor ne postoji, a jednom HT-u ne pada na pamet razgovarati sa svakom Elektricom ponaosob. Tako se ne definira državna strategija.
Citiraj:
Autor Razor
Isto tako, elektra moze svoju infrastrukturu rentati telekomima i u manjim sredinama bas kao sto rentaju svoju infrastrukturu tim istim telekomovima za medugradski prijenos podataka.
|
U manjim sredinama ne rentaju nikakvu infrastrukturu.
Citiraj:
Autor Razor
Znaci, sve se to vec sada radi samo u malim kolicinama. Sve sto je potrebno je da netko gore visoko u vladi kaze: OK to je strategija, idemo tim putem, idemo omoguciti telekomima da sudjeluju u finanicranju opticke mreze na stupovima i stvar rijesena.
|
Samo to "riješi" i sve pet. Samo mi se čini da nisi svjestan koliki je to posao.
Citiraj:
Autor Razor
Na kraju, da zavrsim sa ovom temom, politika je ta koja omogucava iznosenje love iz drzave, politika je ta koja moze i zaustaviti iznosenje love iz drzave.
|
To ne može. Privatnoj firmi ili dioničkom društvu država (a da nije Sj. Koreja) ne može reći što će s viškom love. Hoće li poslati vlasniku, zadržati i platiti porez na dobit ili reinvestirati, njihov problem, država tu ne može ništa.