View Single Post
Staro 23.02.2016., 14:29   #2300
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Razor Pregled postova
Sve se moze kad se hoce.
S jedne strane ponudi mrkvu: rijesi pristup banderama od elektre, ponudi porezne olaksice na novu opticku infrastrukturu
a s druge strane pripremi štap: pravila koja bi regulirala obavezna ulaganja u infrastrukturu i kazne za nepoštivanje istih
i neces se ni okrenuti a opticki kablovi budu visili sa svake bandere.

Nismo ni prvi ni zadnji u svijetu što se toga tiče. Ako su to mogli napraviti daleko veći gradovi od zagreba i daleko manje opčine, onda možemo i mi bilo gdje u HR.
Samo se treba htjeti.
A to je glavni problem u ljepoj našoj....nedostatak političke volje.
Brkaš "političku volju" i biznis. Ne možeš politički nametnuti nešto bez prihvaćanja pokrića gubitaka. A telekom infrastruktura je zadnja koja čovjeku treba, dok neki nemaju vode, kanalizacije i slično trošiti milijarde na brz internet je utopija, posebno kad nemaš sve "na stolu".

Olakšice za uvođenje takve infrastrukture? Presmiješno u situaciji ovakvog poreznog opterećenja. Upotreba infrastrukture različitih sustava? Noćna mora za investiranje i održavanje. Ne ide to tako nigdje, pa ni kod nas.

Na stranu što je nejasno tko konkretno ide prema fondovima, tko je nositelj tih projekata, na koji način bi se takvo što izvršilo...

Citiraj:
Autor Froxie24 Pregled postova
Kao što sam već ranije spomenuo, svi pravni problemi, zakoni, odredbe, dozva za povlačenje financija iz EU se već moglo riješiti ali ovim tempom nema šanse do 2020.
Nisu se baš mogli riješiti jer je to prekompleksno u sudaru politike i biznisa. Politika je zakočila HT kad je krenuo u investiciju; sad se ta ista politka mora gadno potruditi da "natjera" telekome u posao bez zatvorene financijske konstrukcije.

Citiraj:
Autor pci_e3x Pregled postova
Ako je tako, onda mislim da su vec ispunili kvotu za 30mbit... LTE
Nismo jer ga nema svugdje, posebno ne "svima".
Citiraj:
Autor Razor Pregled postova
Moju nadu (ne za sebe osobno, posto sam u kuci pa mi ne moze pomoci ni dragi bog), kolko tolko drzi činjenica da odredene minimalne uvjete trazi EU. To ne znaci da ce se minimalni uvjeti i ostvariti, no ako nista drugo ubrzat ce proces koji bi bez toga bio jos sporiji.
Mogu oni tražiti što žele, kao i brdo drugih stvari koje države ne ispunjavaju. Razne odluke EU su dobrim dijelom slovo na papiru dok se ne mogu ispuniti, a mogu se ispuniti samo investicijama i vremenom. Jedan pelješki most je preveliki zalogaj, o probijanju proračuna da ne govorim. U odnosu na to je jaka telekom infrastruktura dječja igra (posebno kad je neizvedivo većini EU zemalja, ne smao nama).