Citiraj:
Autor hedgehog
ljudi se ionako stalno svađaju je li bolje jedno ili drugo..u konačnici je vjerojatno apsolutno svejedno 
|
Mislim da se to ovisi o tipu kucista i ostalim komponentama. Evo u njegovom slucaju ako bi napajanje okrenio ono bi vuklo zrak odozgora a graficka vuce odozdola i tu dolazi do rastepa strujanja zraka.
Takodjer je moguce da usljed tog potiska zraka graficke i napajanja ako od naprijed je otezan ulaz zraka to dvoje ce poceti vuci zrak preko rupica sa zadnje strane kucista i rupica od limova za pci-e slotove.
I sad sta imamo, veliki ventilator na zadnjoj strani izbacuje zrak, napajanje izbacuje zrak.. ako je kucite smjesteno na blize od 1m do zida stvara se djep toplog zraka i onda oboje ( graficka i psu ) u loopu vuku taj isti zrak nazad u kuciste preko tih rupica.
U nekim slucajevima je mozda i bolje okrenuti u ovom nebih rekao... treba "pofarbati" strujanje zraka u zatvorenom kucistu i onda odluciti kako i sta okrenuti ali sama logika je nekad dovoljna za zakljuciti.
Evo jos jedan primjer kod hladjenja cpu-a bas u tom njegovom slucaju a isti je raspored i kod mene u kucistu s time da ja u visini cpu-a imam od naprijed jedan 12cm ventilator. Ako taj prednji i zadnji sinhrono stavim na vise od 600-800 rpm-a stvori se zracni tunel tj. takvo strujanje zraka da cpu cooler nema sta "pokupiti" doslovce i temperatura skoci za 3-4C. Ako ih stavim na 500-600 rpm-a temperature su manje nego kad su iskljuceni ili preko 800 rpm-a !
To je mala nauka doslovce uskladiti strujanje zraka u svim mogucim uvjetima u kucistu