Tema: Automobili
View Single Post
Staro 05.02.2016., 23:13   #19680
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Citiraj:
Autor Penryn Pregled postova

Ali svejedno, moja teorija je da je grip na prednjim (ako ćemo sad o FWDu) kotačima bolji/veći kod kočenja motorom, znači trenje između guma i podloge je veće(ali opet ne toliko veliko da odeš u oversteer pri najblažoj okuci), pa će samim time prednji kraj teže proklizati u okuci nego kad tu okuku prolaziš u leru i kad dodatnog gripa u obliku kočenja motorom nema.
Evo sad imam vremena pa da ti objasnim.

Teorija ti je kriva iz jednog razloga.
Kočenjem, motorom ili kočnicama, u zavoju, si izazvao to da prebacuješ masu na prednji kraj i na, zavisno o samom zavoju, neku od prednje dvije gume i ona jadnica to sve ne može izdržati (pa proklizava) (guma mora imati dovoljno gripa da svu tu masu usmjeri u pravom smjeru, ako je količina gripa premala za masu koja ju je "napala" guma proklizava)

Ako ulaziš u leru u zavoj, težina je bolje raspoređena, tj nema toliko opterećenja na prednjem kraju i auto može brže proći zavoj.
Opet ponavljam, najbolja opcija je neutral throttle, dakle ne mijenjati brzinu niti 1km/h u samom zavoju.

Scenarij kod izvlačenja gasom (u sred zavoja, gas do poda) je takav da prednji kraj gubi trakciju i prolaziš ravno.

Jedini scenarij kada pomaže dodavanje gasa je kada se dogodi understeer kod auta sa zadnjim pogonom, u tom slučaju je potrebno izbaciti zadnji kraj da auto ulovi smjer.
Ako ste gledali Tsuchiyu kako vozi Mineov natunirani gtr33 ili 34 onda ste to mogli vidjeti (prednje gume su bile loše i u sred zavoja ga je ulovio na ovaj način)

FWD auto nikako ne lovi pravac dodavanjem gasa, jedino neutral throttle (ako to ulovite u nekoj kriznoj situaciji svaka vam čast) pomaže ili kuplung, tj ler.

Zadnje izmijenjeno od: jed2i. 05.02.2016. u 23:31.
jed2i je offline   Reply With Quote