Citiraj:
Autor Penryn
Pa instruktor ti je dobro rekao..
|
Ti si meni kao iskusni vozač sad prodao foru. Ako se približavam s 50 semaforu meni osobno nije nikako sigurnije ostaviti u četvrtoj i kliziti dok ne dođem do "1000rpm" pa izbaciti iz brzine. U trećoj sam "doma".
Što je s onim maloprije da imaš više "gripa" kad si u brzini? Kad prebaciš iz 4->3 imaš više gripa jer je veći otpor motora. Četvrta je možda kod automobila s 6 stupnjeva prijenosa drugačija, kod mene je četvrta već kud i kamo "keep rolling rolling....", dok u trećoj fino i osjetno zaustavlja do nekih 20km/h. Kad u priču ubacim još barem blage nizbrdice, četvrta brzina je sve samo ne brzina za doći na 1000rpm i odraditi ostatak kočnicama.
Spomenuo sam 4-3-2 brzinu više figurativno, pred semaforom ne ubacujem u drugu osim u slučaju da se promijeni svjetlo na semaforu u zeleno. Ali iz 5 pa 4 pa u 3 to upravo radim. Trebam li se rolati samo u 5. brzini možda?
Poanta priče je da mi je instruktor rekao da ne kočim motorom uopće, a ne da ne šaltam dva puta. Još jednom da ponovim, rekao je da kočim kočnicama u svim situacijama. Naravno da nije spomenuo da izbacim iz brzine jer nije toliko glup, ali ak sam u 5. ili 6. brzini, nikakve mi logike nema da je bolje kočiti bez motora. I pakne i diskovi koštaju, a kuplung je ruku na srce stvarno vrlo teško potrošiti.
Trošenje sinkrona, cilindara kvačila, potisnog ležaja, aksijalnih ležajeva i radilice u slučaju šaltanja u nižu je uopće apsurdno spominjati kad god se radi o autu novijeg datuma. Pa nije to jugić ili zastava. Kad se razmišlja unaprijed o prijeđenih 200k km+ onda se tek eventualno treba zabrinuti o trošenju sinkrona, vrlo često niti tada. Razlika na toliku prijeđenu udaljenost će biti u većini slučajeva zanemarivo mala.
Plus heel'n'toe "međugas", tj. u mom slučaju klackalica stopalom.
Kod mene 200k km+, kuplung još nije mijenjan, al čini se mogu očekivati da prdne u rosu u skorije vrijeme prema tome koliko mijenjam brzine.