Tema: Automobili
View Single Post
Staro 04.02.2016., 12:17   #19583
Sn4k3
Premium
Moj komp

Sn4k3's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor Penryn Pregled postova
Pa instruktor ti je dobro rekao..

Recimo kotrljaš se u 4. prema semaforu, imaš 2 opcije:
- ostat u 4. i kad padnu okretaju do ~1000rpm izbacit iz brzine i ostalo kočnicama
- šaltat u 3., kad padnu okretaji šaltat u 2., pred kraj malo kočnice

U drugom slučaju si:
- 2 puta više pritisnuo kvačilo nego u prvom slučaju - 2 puta više si opteretio cilindre kvačila, potisni ležaj, aksijalne ležajeve radilice
- 2 puta više je lamela morala na kratko proklizavati
- 2 puta više si opteretio dvomaseni i nosače motora "u suprotnu stranu"
- i najgore - 2 puta si morao šaltat u nižu što najviše troši sinkrone jer su morali prilikom tog šaltanja trenjem ubrzavati zupčanike 2. i 3. brzine

Da ne bi bilo, uvijek se vozim u brzini, al kad je ovakav slučaj, kotrljanja pred crveno na semaforu, nikad ne šaltam nižu samo eto da ne bi morao dirati kočnice..
Slazem se, ali u slucaju saltanja u nize brzine postoji međugas (barem za iskusnije vozace i one koji ga znaju iskoristiti) pa se ipak smanji trenje i trosenje lamele... Al unatoc tome ja osobno jako rijetko saltam iz trece u drugu kad dolazim pred crveni semafor. Znaci vozim npr. u cetvrtoj i prije semafora obavezno u trecu a zatim kocenje motorom i kocnicama (po potrebi) sve do cca 1000-1200rpm, zatim u ler i kocnica... Nemam naviku kotrljat se u leru jednom kad se zaletim, radije saltam u visu pa lagano bez gasa, iz razloga sto imam osjecaj manje kontrole nad autom. Ima sam prilike vozit se sa takvim "vozacima" (citaj antitalentima i kamikazama) koji se kotrljaju sa stisnutim kvacilom po ravnome pa nastave cak i u zavoju ... Takve IMHO triba izbjegavati u sirokom luku.