Citiraj:
Autor De5tr0yer
Zanimljivo je da mi je ovdje instruktor savjetovao da ne kočim motorom na način da kad dolazim na semafor da mijenjam u nižu brzinu, primjerice 4->3->2 pa onda stat. Rekao je da kočim samo kočnicama dok sam u četvrtoj. Kad sam pitao zašto, što nije bolje motorom kočiti nije htio previše diskutirati, ali je rekao da je to za početnika previše operacija i da se kuplung više troši.
To mi je bio jedini minus ovdje u autoškoli, možeš mislit ono kad ti se instruktor uspaniči jer mijenjaš brzine u nižu, broj okretaja skače sa 1500 na 2000, LOL... Valjda ima loša iskustva
Čim sam kupio auto bilo mi je apsolutno prirodno kočiti motorom od prvog dana.
|
Pa instruktor ti je dobro rekao..
Recimo kotrljaš se u 4. prema semaforu, imaš 2 opcije:
- ostat u 4. i kad padnu okretaju do ~1000rpm izbacit iz brzine i ostalo kočnicama
- šaltat u 3., kad padnu okretaji šaltat u 2., pred kraj malo kočnice
U drugom slučaju si:
- 2 puta više pritisnuo kvačilo nego u prvom slučaju - 2 puta više si opteretio cilindre kvačila, potisni ležaj, aksijalne ležajeve radilice
- 2 puta više je lamela morala na kratko proklizavati
- 2 puta više si opteretio dvomaseni i nosače motora "u suprotnu stranu"
- i najgore - 2 puta si morao šaltat u nižu što najviše troši sinkrone jer su morali prilikom tog šaltanja trenjem ubrzavati zupčanike 2. i 3. brzine
Da ne bi bilo, uvijek se vozim u brzini, al kad je ovakav slučaj, kotrljanja pred crveno na semaforu, nikad ne šaltam nižu samo eto da ne bi morao dirati kočnice..