Tema: Automobili
View Single Post
Staro 04.02.2016., 11:40   #19577
Penryn
Premium
Moj komp

Penryn's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
Zanimljivo je da mi je ovdje instruktor savjetovao da ne kočim motorom na način da kad dolazim na semafor da mijenjam u nižu brzinu, primjerice 4->3->2 pa onda stat. Rekao je da kočim samo kočnicama dok sam u četvrtoj. Kad sam pitao zašto, što nije bolje motorom kočiti nije htio previše diskutirati, ali je rekao da je to za početnika previše operacija i da se kuplung više troši.

To mi je bio jedini minus ovdje u autoškoli, možeš mislit ono kad ti se instruktor uspaniči jer mijenjaš brzine u nižu, broj okretaja skače sa 1500 na 2000, LOL... Valjda ima loša iskustva

Čim sam kupio auto bilo mi je apsolutno prirodno kočiti motorom od prvog dana.
Pa instruktor ti je dobro rekao..

Recimo kotrljaš se u 4. prema semaforu, imaš 2 opcije:
- ostat u 4. i kad padnu okretaju do ~1000rpm izbacit iz brzine i ostalo kočnicama
- šaltat u 3., kad padnu okretaji šaltat u 2., pred kraj malo kočnice

U drugom slučaju si:
- 2 puta više pritisnuo kvačilo nego u prvom slučaju - 2 puta više si opteretio cilindre kvačila, potisni ležaj, aksijalne ležajeve radilice
- 2 puta više je lamela morala na kratko proklizavati
- 2 puta više si opteretio dvomaseni i nosače motora "u suprotnu stranu"
- i najgore - 2 puta si morao šaltat u nižu što najviše troši sinkrone jer su morali prilikom tog šaltanja trenjem ubrzavati zupčanike 2. i 3. brzine

Da ne bi bilo, uvijek se vozim u brzini, al kad je ovakav slučaj, kotrljanja pred crveno na semaforu, nikad ne šaltam nižu samo eto da ne bi morao dirati kočnice..
Penryn je offline   Reply With Quote