Citiraj:
Autor mamutarka
što se osiguranja tiče, uz osnovno mislim uzet kasko, isplati li se? recimo netko me klasično na parkingu poljubi ili lupi vratima, imam to onda pokriveno?
|
Ne znam kolike su normalne cijene osiguranja u HR, ali za 200€ ovdje ne možeš dobiti osiguranje i tablice za tri dana, ako trebaš provozat auto iz drugog grada. Dobro pročitaj uvjete i svaku čak i najmanju nejasnoću razjasni, pitaj dok ti ne bude jasno.
Citiraj:
Autor mamutarka
Koja pitanja bi postavili prodavacu auta? Ja sam vec sastavio ali cisto da vidim jel mi sto promaklo
|
Ukratko, samo postavljanje pitanja već odaje da si se pripremio po nekoj šabloni. Treba opipavat auto i polako, ako treba i 2h oko auta se vrtiti da nešto ne zaboraviš.
Neka pitanja tehničke prirode:
- servisna knjižica, jesu li svi servisi uvedeni u nju, postoje li računi
- pitati kad je zadnji put tehnički napravljen - ako ti ponude da ti u cijeni (ili za još dodatni iznos) naprave tehnički onda zatraži da ti digne auto na dizalicu
- Dignuti auto na dizalicu bih u svakom slučaju napravio. Onda možeš pogledati curi li negdje ulje ili bilo koja druga tekućina ili je li brisano u dogledno vrijeme išta. Dakle, pod getribom, diferencijalom, motorom.
- Cimati kotače da provjeriš ima li lufta, usput pogledati stanje kočionih diskova i pločica. Provjeriti Faltenbalg (one gumene harmonika/feder zaštitne gume na osovinama), ne smiju biti masne ili poderane, guma mora biti dovoljno gibljiva.
- Tekućinu kočnica provjeriti
- Pitati kad je rashladna tekućina zadnji put mijenjana
- Kad je zadnji put tekućina klime promijenjena (jer ti može biti da s prvim vrućim danom imaš trošak)
Ili ga odneseš nekom na provjeru, kao što je preporučeno od kolega gore.
Cijena se sigurno da spustiti ispod one oglašene, koliko, to je na tvojim pregovaračkim sposobnostima