View Single Post
Staro 30.01.2016., 14:11   #1
Feyd
hungry, for a little more

Feyd's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
BTnet optika i kućna mreža

Bok,

doma imam BTnet optiku, 10/10 za 99 kuna mjesečno. To mi je super deal, em je optika, em je upload 10 Mbps.

Žuti kabel s optičkim nitima ide do uređaja Packetfront, optika je spliceana u njega. Iz njega izlazi 1 (jedan) lan kabel, uređaj ima samo jedan ethernet izlaz.

Do nedavno sam imao i trio Optimu koju sam otkazao i sada mi je ostao Optimin TP-Link router.

Do sada je konfiguracija izgledala tako da je u uređaju za optiku (ONT i router, valjda) bio ukopčan kabel koji je na svojem kraju imaju spojen Huawei Access Point, jedan od onih malih što se napajaju iz USB-a i super je radio. Optima je bila potpuno odvojena za IPTV i povremeno za spajanje na njen Wireless, ali u pravilu rijetko.

Kako sada više nemam Optimu, htio bih koristiti optiku za žičana kao i bežična spajanja. Uzeo sam Optimin TP-Link, isključio na njemu DHCP server i upiknuo u njegov LAN1 kabel iz optike, sve je radilo super, spojio sam se mobitelom na wireless i sve normalno radi. Međutim, kada sam u LAN2 na tom ruteru upiknuo raspberry pi, nije radio. (mreža nije radila)

Ono što me dodatno zbunjuje je da IP adresa uređaja spojenih direktno u optiku počinje sa 178.xxx.xxx.xxx. Znači li to da uređaj za optiku ipak nema router u sebi?

Probao sam spojiti optiku u switch, pa potom u switch raspberry pi i huawei access point, međutim, i tada radi samo AP. Uređaji koji se spoje na wireless imaju adresu C klase, znači 192.168.x.x.

Kada se spojim direktno laptopom na optiku, ipconfig kaže da je adresa default gatewaya 178.xxx.xxx.xxx, međutim, ta stranica timeouta, znači, ne mogu pristupiti toj stranici iz browsera.

Pitanje je kako osposobiti žičanu i bežičnu mrežu u takvim okolnostima, a da joj izlaz na net bude preko te optike?

Nisam zvao njihovu korisničku jer rade do 14:00, pa sam možda malo diskriminatorno zaključio da se od firme s takvom politikom ne možeš nadati da će ti netko znati pomoći.
Feyd je offline   Reply With Quote