U kući od roditelja imam net, iskon, 20 mb/s. Router koji imam od njih je Zyxel VMG 5313.
Pošto sam se preselio u stan, nije mi se dalo uzimati net, nego sam odlučio povezati dvije TP link antene. Samo da odmah napomenem, da mi je optička vidiljivost odlična (nema prepreka), a udaljenost zračne linije oko 300 m., antena je na visini nekih 11-12 metara od tla.
Spojio sam lan kablom Zyxel iskonov router i TP link antenu, e tu dolazi do problema. Kada odem u postavke routera i napravim klasični AP (ima još mogućnost napraviti dvije vrste AP-a), zar nebi ta antena trebala kada se spojim na nju i odem na speed test imati brzinu slanja neta istu kao i sam Iskonov router? Kod mene to nije slučaj, maximalno što sam uspio dobiti je bilo do 10 mb, ali to nije trajalo dugo. Kada odem u drugu ulicu i spojim se mobitelom na antenu, brzina padne na 3,5 mb/s, što je još i dobro. Ne kužim da li je problem u Iskonovom routeru, odnosno u portovima u koje se "šteka" lan kabel, jer stvarno mi je glupo da mi je brzina na Tp link anteni ovako mizerna.
U stanu sam konfigurirao još jednu takvu antenu, ali kao repeater i to ok radi, odnosno emitira signal koliko dobiva brzinu neta koja dolazi od prve antene, a to je užasno malo.
Zanima me da li netko ima iskustva sa povezivanjem ovih antena?, jer definitivno je problem u povezivanju Iskonovog routera i sam TP link antene lan kablom.
Unaprijed hvala na odgovorima