View Single Post
Staro 18.01.2016., 00:51   #4940
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Datum registracije: Jul 2012
Citiraj:
Autor Sphere Pregled postova
Također FX 8300 ce ti biti bottleneck vec za nadolazecu generaciju grafi iz vrha high enda, vjerojatno i stock i5(ove k verzije sa klokanjem su druga prica).

Također ako igras igre tipa ARMA 3 i slicne koljacine koje vole jaku jezgru, tu je FX-a odnio vjetar, tako da nije bas da je svugdje razlika mala.
To dal će FX 83 bit bottleneck ili ne ne ovisi o snazi budućih grafi nego o igri (njihovom engineu, optimizaciji, API i sl). Primjer dva extrema novijih igara (gdje fx sucka naspram i5 i gdje je bolji od i5) - recimo u fallout 4 izgleda da grafa jača od R9 390/GTX 970 (uz overclock) uz FX nema smisla, odnosno čak i 280X/380X uz niske stock clockove underclockanih modela out of the box. Dok recimo u AC syndicate FX 8350 (tj. FX 8300 na 4ghz) ima nešto bolji score od i5 4690K sa 980Ti SLI. Dakle SVE je jako relativno, ovisi od igre do igre.

i5 ima status THE gaming procesora jer je najkonzistentniji u gamingu - dobar je u singlecore bound igrama, dobar i u igrama sa ogromnim cpu loadom, ovi slabiji intelovi od i5 predstavljaju kompromis (manjak jezgri/threadova odnosno multithread performansi s obzirom na relativno visoku cijenu), a ovi skuplji poput i7 su bili nepotrebni i neisplativi za gaming tj. nije bilo razlike zbog HT-a (do nedavno). AMD naravno nema singlecore performanse (koje doduše gube na važnosti u AAA igrama sa novijim engineima). Međutim ono što primjećujem da su ljudi u zadnje vrijeme previše opsjednuti ulogom procesora u gamingu, a furaju neke maisntream grafe. Pa pcper je u onom ogromnom testu pokazao da sa grafama poput gtx 960/R9 280 u nekim prosjećnim igrama poput bioshocka infinite, nove civilizacije i sl. (ne sad nešto very cpu bound) nema praktično NIKAKVE razlike sa procesorima 860K, i3, i5, i7, FX 83.... Dakle ljudi kad gledaju te testove uopće ih ne znaju interpretirati. Kad vide da je x procesor jači od y procesora onda misle da će i u njihovoj konfi biti takav odnos, a moraju obratit pažnju na:

- koja grafa je korištena u testu (u novije vrijeme dominira 980Ti, titan X i 980Ti SLI, tu i tamo gtx 980). Realno što se tiče FX procesora, u smislenom slaganju konfiguracija - ionako se trenutno ne isplati složiti gaming konfa sa FX procesorom u kojem bi bila grafa jača od gtx 970 ili R9 390. Naravno to se odnosi na sada, sa trenutnim grafama i trenutnim cijenama. Budućnost možda nešto drugo nosi, možda će se isplatit upgrade recimo na neke osjetno jače grafe od tih, s obzirom na njihovu cijenu i kako se te grafe ponašaju sa fx u tim novim igrama što će tada biti.

- refresh rate monitora. Onaniranje na 160 vs 140 fps što se zna dogoditi u nekim igrama sa high end grafom u testu je presmješno. Čak i da se ima high end grafu i high refresh rate minitor - nebi se osjetilo kurca razliku. Dobar mi je onaj video gdje "average gamer" nema pojma dal je na 60hz ili 120hz monitoru, a gdje bi tek osjetio razliku između nekih manjih razlika (karikiram 70 vs 80fps, 140 vs 160 i sl.)

Dakle jedina kolko-tolko bitna razlika između tih procesora je u onim situacijama:
- gdje gpu naravno nije bottleneck za igru (ili je eleminiran maximalno najjačim gpu)
- fps ispod 60
- razlika osjetna (ne sad recimo 10% što je neosjetno)

Takve igre doslovce možeš nabrojati na prste jedne ruke, ali eto tu je razlika relativno vidljiva. Često su to igre u kojima je optimizacija u banani (arma i derivati), ovise o singlecore perfomansama, ne znaju rasporediti load. Tu intel radi bolje, ali i dalje ostaje low cpu i gpu usage + low fps. Jednostavno je igra u banani i tu ljudi ne mogu ništa, i najbolji i7 bottlenecka jače gpu. Vidio sam negdje priču dečka koji je fx 8320 mjenjao sa skylake i5 (mislim 6600) radi arme 3 i witchera 2 (a bio je zadovoljan kako mu nove igre rade, poput witcher 3 i sl., grafa 290X). Upgrejdao je, dobio je valjda neki pomak, ali i dalje nije bio zadovoljan perofmansama jer je igra jednostavno u kurtzu

Citiraj:
Skylake ima malo bolje single core performanse ali ništa vrijedno bacanja velike love, imam 6600 i ddr4 2133mhz i arma i dalje radi ko crap u gradovima, ovako van gradova ide preko 60 u king of the hillu sa 70ak igraca, u gradu pred kraj matcha sam imao oko 30fpsa. Ali to moraš racunati i koliko dugo traje match jer u armi svakih pola sata sve gore performanse budu na pocetku bude masu fpsa ali vec nakon jedan sat je muka živa Vidio sam 6600k na njuškalu povoljno, ako ima garanciju to preporucam

Zadnje izmijenjeno od: Manuel Calavera. 18.01.2016. u 01:17.
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote