View Single Post
Staro 14.01.2016., 08:42   #488
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor The AC Pregled postova
Neznam, zato i pitam. negdje prije sam ko da pročitao da ih netreba jurit iznad 1.35V, možda sam pobrkao neš

Ljudi svašta pišu, a nemaju pojma o čemu pišu. Internet je prepun mudraca koji se predstavljaju za eksperte (ne odnosi se na tebe).

Tak da vrijedi ona narodna, piše i na zidu ***** pa nitko ne **** zid.

Danas s modernim procesorima ne možeš spalit i uništit procesor ni da oćeš s naponima koje možeš preko ploče pustit na njega (bez modifikacija), nekad davno si mogao kad nije bilo zaštita. Mogao si skurit athlone stare ak ih nisi hladio, pukne jezgra (staklo) zbog prebrze promjene temperature.

U principu na ogromnim temperaturama desi se thermal runnaway, a ni onda se ne sjebu sami elementi na pločici, nego zbog rastezanja okolni materijal pukne. Sjećam se jednog magistarskog rada koji sam čitao prije 7-8 godina na tu temu.

Ovo i kaj je intel naveo je napisano da su to rezultati simulacija, i još dosta nota. Nije navedeno kako je hlađeno i bilo što.
Pretpostavljam da se misli na stock cooler, s takvim naponom zbog relativno slabog hlađenja bi se moglo desit da dT/dt je toliko velik da staklo pukne.

Isto će se desit tek na znatno većem naponu kod boljeg hlađenja. Tak da ljudi koji overclockiraju procesor dignu napon i preko 2V s LN.

Ono kaj se može desit i vrlo vjerojatno će se desit kod budget ploča je da će puknut mosfetovi na regulatorima jer su oni pasivno hlađeni.

Iznad nekih 1.42 V je glupo držat (trajno) procesor jer za savaki pomak frekvencije treba sve veći i veći pomak u naponu, a s porastom napoona raste i disipirana snaga (kvadratna ovisnost).

Nemam dugo taj procesor, tak da nisam dugo posvetio vremena za testiranje stabilnosti, al za moj primjerak je 4,6 bilo stabilno na 1,3 i nešto sitno volti, a za stabilnih 4,7 trebam 0,1V više.

Naprimjer s 46 na 47 je porast performansi 2,2 %, uz porast temperature od 18%

Inače meni osobno uz performanse, ful je bitan tihi rad, 95+ posto vremena samo gledam filmove i internet, vjerujem da moj procesor s obzirom na hlađenje i kućište neće doć ni blizu temperatura kakve bi imao s stock hlađenjem u nekom jeftinom kućištu, bez obzira na 1,41 V
markecSMB je offline   Reply With Quote