Citiraj:
Autor Rebbit
@panoramix
hvala na preporuci, ali kako je adax rekao...
nit trazim malu klasu auta jer tako nesto ne zelim, nit mi treba auto koji ce me na prvom brdu s punom prtljagom ostavit na cjedilu... mislim da je 100KS minimum kako god okrenem...
|
Radiš grešku jer ti 1% situacija određuje uvjete kupovine. A možda bi mogao proći jeftinije sa potrošnjom. Usto računaj na veće troškove kod registracije, poreza sa jačim automobilom. Ako ti je prvi auto i ne izvučeš 50% popusta na osiguranje, a i moraš računati da te možda čeka i veliki servis sa tim godinama i kilometražom. Računaj na dodatnih 5-10 000kn na cijenu auta.
Vjeruj mi, godišnju kilometražu računaj sa 50% više od onoga što misliš da će biti. Kad si kupiš prvi auto, bit će to novi pojam slobode.
Moj savjet kod kupnje bi ti bio sljedeći - nemoj se ravnati prema marki automobila, ostavi si sve otvoreno. Većina autiju na njuškalu je u lošem stanju. Vozio sam aute sa 220 000km koje su išli bolje i utegnutije od ovih sa 50 000km. Ima dosta ekipa koja će te zavaljati sa "samo to treba popraviti, to ti košta 150kn". Gle, da košta 150kn on bi to već popravio.
Dobro pregledaj auto, odi sa frendom, mehaničarem, curom (imaju oko za detalje). Pogledaj linije izvana, provjeri na tehničkom ili servisu ako da - sve. Nemoj po mraku kupovati

.
Osobno na najmanji znak uzbune reagiraj jer najčešće jest - "bomba".
Od ovoga što si se odlučio, sve je dobro dok je u dobrom stanju i održavano. Potrošnja od 6-12L (otvorena gradska). Pun auto sa biciklima na krovu, klimom i 4 osobe u autu će biti veselo sa benzincem od 110ks ako ćeš ga na uzbrdici voziti kao dizelaša na niskim okretajima.
Astra 1.6 16v
Megane 1.6 16v
Mazda 3 1.6 16v
Focus 1.6 16v.
Za neku informaciju o potrošnji:
Škoda Fabia 2008, 70KS 1.2HTP - otvorena 5L, gradska i autoput 110-120kmh 7,5L/100km. Sa 3-4 bajka na krovu i 3-4 ljudi u autu i opremom = 11-12L na autoputu pri 110kmh, uspon prije Rijeke održavanje 3. brzine i 80kmh. Bez klime
Renault Megane 2 2008, 1.6 16V 112KS - otvorena 5,5L, gradska 8-9L, autoput 120kmh oko 7L. Sa 3 bajka na krovu i 3 ljudi u autu, oko 10L potrošnja pri 110kmh, prije Rijeke na istom usponu držiš u 4. brzini brzinu ili ubrzavaš u 3. Sve isto bez klime.
Megane je ugodniji za voziti jer je 50% jači, ali Fabija je pružila odlične đireve bajkom po cijeloj HR i nikome nije smetalo u čemu se vozi. S time da je Fabija napravljena valjda duplo kvalitetnije od Megana (iako su isto godište i po opremi je Fabija lošija) po kvaliteti unutrašnjosti i komponentama.
Sve su potrošnje prema točenju, iako BC ne laže previše.
Focus je skučen auto (pogotovo suvozač sa nogama), Megane 2 najveći iznutra. Mazda vjerojatno najmanje problema i najbolji ovlašteni servisi. Astra je meni drag auto jer su naši službeni napravili preko 300 000km, a bili su gaženi. To su atmosferci i malo se toga tu može pokvariti.
Pogledaj Nissan Note. Slovi kao vrhunski sklopljen auto sa Renaultovim motorima (barem benzinci ovi 1.6).
Sretno.