Citiraj:
Autor osspaljeni
Ček... odakle ovo da ću u jednoj noći skratiti ploči vijek trajanja za godinu dana?
Ne ovisi mi ništa o tome overclocku BTW, čisto me zanima koliko mogu izvući iz kompa.
Tražim koje su "safe" voltaže za Haswella i ne uspjevam naći definitivan odgovor osim jednog tutoriala koji kaže:
Vcore je safe na 1,2V i ugasiti Adaptive prilikom testiranja što sam napravio.
Vccin (iliti CPU VRM kako ga Aida naziva) = Vcore + 0,5 V ili pak staviti na 1,9 V
Ring Voltage (iliti CPU/NB) držati ispod 1,35 V
Također kaže smanjiti ring ratio na default ili čak manje od toga. Za ovaj CPU je 35x default, 39x sa turbo boostom. Meni je ostao na 39x.
BTW IntelBurn prolazi, ali SmalFFT ga sruši relativno brzo na 4,6 GHz.
Na 4,5 GHz radi na navedenim voltažama.
Ne da mi se previše ni kemijati oko ovoga.
Ako radi ovako onda neka ostane na 4,5 GHz.
Probati ću skinuti voltaže još malo dolje.
|
Elektrolitski kondenzatori, malo proguglaj pa ćeš naći kako im se smanjuje život s temperaturom iznad 60°C, što će bit vrlo vjerojatno ako se u isto vrijeme vrti i nešto što zabija grafičku karticu na 100%.
E sad koliko to smanjuje životni vijek, to zna samo Vidoviti Milan.
Al po meni je glupo bilo kakvo testiranje procesora a da traje dulje od 30min. Jer ćeš tako sigurno imati 20% veću temperaturu nego maksimum u bilo kakvom normalnom radu, pa ak ne pogriješi onda, malo je vjerovatno da će pogriješit u normalnom radu.
Ak skužiš da je nešto nestabilno nakon x dana testiranja, samo i onda digneš voltažu ili smanjiš frekvenciju, samo ćeš imat il sporiji procesor il će ti se bespotrebno dulje grijat.