27.12.2015., 09:46

| 

| 

| 

Premium 

Datum registracije: Oct 2009 

| 

Citiraj: 

Autor  MikaHR

To je zato što očito neamš iskustva s tim procesorima. 

Ta ploča nije radjena (kao  u principu niti jedna sa 4+1) za "125" TDP procesore (čitaj osmojezgrene, ali i to je uvjetno). 

Pošto su svi ti procevi potpuno otključani, treba se poigrati  optimalnim setupom. naravno, 4+1 ploča dosta ograničava opcije. 

Ako se većinom koriste aplikacije koje koriste manje od 50% proca (manje od 5 jezgri) totalno je BESKORISNO isljučivati turbo jer proc tako i tako radi na 4,2 GHz (u principu bilo koji 8xxx). 

E sad dolazimo do onoga što se dešava na opterećenju proca na više od 50%. FX 8300 zadržava tdp na 95W i ide na 3,3-3,6 GHz, dok recimo 8350 ostaje na 4 GHz. I tu dolazimo zašto je gro online testova koje koriste proceve tipa "8320e na defaultu" potpuno obmanjujuće (jer su "e" na defaultu još niže od 8300) 

Onda dolazimo do 100% proca, gdje  se 8300 vrti na 2,9 GHz na defaultu, a 8350 i dalje pokušava biti na 4 GHz. I tu dolazi do throtllanja od strane ploče gdje 100% 4+1 ploča throtlla i 8350 na otprilike 2,9 GHz (i pripadajuću voltažu) 

Nekad bi čak bilo bolje disejblati 1-2 modula nego tjerati svih 8 jezgri. 

Tako da se stvarno treba poigrati i vidjeti šta najbolje radi, NPr. u witrcheru, koji može iskoristiti svih 8 jezgri (uz naravno bijesnu grafu koja neće bottleneck, daklem govorimo o high-end grafi) i naravno govorimo o dotičnoj ploči, možda bolje radi da disejbla 1 modul da mu se proc ne throttla itd. itd. Onda se uopćepostavlja pitanje isplativost 83xx nad 63xx 

Daklem, ne nije baš jednostavo "disejblaj turbo i daj neki OC" jer bi u većini situacija (trenutno) imao LOŠIJE rezultate nego da je ostavio default. 

| 

Dobro,ja kupujem proc radi igara.Ovo ostalo bi me zadovoljio i ovaj trenutni,ali uzeo sam novu grafu pa sad da mi proc ne gusi uzeo bi fxa.Znaći,orijentacija je na igre.  

| 

| 

|