Iako se dio mene slaže s natipkanim, poglavito o nepostojećem preuzimanju rizika unatoč želji da se sve ima i dobije na pladnju, ne mogu se oteti dojmu da ti je nagla promjena standarda "otvorila oči" i pokazala da se s normalnijim primanjima mogu i takve stvari platiti. Euro ili dolar simo ili tamo, pogotovo za sjevernoameričke zemlje je pišurija, slažem se, radije platiti nešto i ne imati brige oko "gluposti" kad ti ionako ne utječe na budžet, tj. cijena je zanemariva u usporedbi sa šišanjem, primjera radi.
Međutim, za razliku od tebe, još se nisam pomirio s time da ne smijem skinuti torrent bez da postoji velika vjerojatnost da mi dođe čestitka od par stotina eura, a ovisno o tome što sam skinuo. Tome nije tako zbog toga jer želim sve besplatno ili zato jer sam škrt, već je problem da ako posjedujem SW IV V i VI na VHS-u, tj. time kupljenu "licencu" za te filmove, ne smijem skinuti digitalni format filmova iako je to moje pravo. Da ne pričam da se bez računa mogu slikati u crno-bijelom kombinezonu.
Kao friško otkazani pretplatnik na Netflix, kojeg sam imao godinu i pol i bio generalno zadovoljan, želio bih se osvrnuti na moj plaćeni "dolar sim, dolar tam" sadržaj.
Netflix često nije radio kako treba, a sve je eskaliralo nakon što sam kupio Sony Android TV. Moj provider je imao problema s komunikacijom s netflix serverima prilikom logina. Drugim riječima, kad sam se spojio preko hotspota mobitela, login je prošao bezbolno i nakon vraćanja na "kućni" kabel, sav streaming sadržaj je funkcionirao.
Javio sam problem provideru i netflixu, ali nitko ništa da bi napravio. Samo mi je dana informacija da imaju problema na toj relaciji. A pod Netflix.de se fino kočoperi raznobojni kabelBW logo kao najbolji i najpouzdaniji operater.
I to je sve divno i krasno, otkažeš Netflix, odeš drugom provideru, ali... Drugi sljedeći provider po cijeni ima 50% veću pretplatu, duplo manju brzinu parice, korisnička ocjena lošija po svemu od ovog. Znači, kad potpišem ugovor, nakon što prođe 2-4 tjedna mogućnosti otkaznog roka, dobijem kiflu od usluge i ne mogu je otkazati jer je tehnički problem u ugovoru definiran i ne predstavlja važeći razlog za otkazivanje pretplate. Plus, tko ima vremena svakog providera ispipavati 2-3 mjeseca i onda otkazivati.
Činjenica jest da nam se pomalo ograničavaju sve vrste sloboda, pa tako i Internet koji je nazivno slobodni medij. Ja kao pojedinac tu ne mogu ništa, a ako se postavim tako da je to u redu i da mi je lakše platiti, gubim se u masi. Nagla promjena koju nam nameću, u ovom slučaju, promjena otvorenosti Interneta, ne bi nikako "prošla" da su prije 5 godina odmah zabranili sve piratske sadržaje i uveli sankcije. Ljudi bi izašli na ulice, spalili bi sve živo. Al ovako, malo pomalo, dobili su ono što su htjeli sa zadrškom od par (desetaka) godina.
Onaj tko piratizira sadržaj ili je samo posrednik u tom lancu nema nikakve novčane koristi od toga. Vlasnik sadržaja je okrenuo milijune novaca već u kinima, dovoljno da pokrije cijeli film i da plati svakog zanatliju i glumca, višestruko. Zašto se onda veliki bune i hoće male ljude koji su maltene prisiljeni na takve stvari pozatvarati i kazniti enormnim svotama? Samo jedno pitanje koje otkriva ljudsku pohlepu.
Tema je ovo za sve, ne samo za KODI i ispričavam se na offtopicu