Citiraj:
Autor lucija85
... Ako je ovo sada gejmerska konfa onda bi fokus trebao bit praktički samo na odabiru grafičke, u tom području mi je svaki savjet dobrodošao. Ne znam da li se i grafičke isto dijele na one koje su za klokanje i one koje nisu, treba mi neka alternativa koja je po jačini izmedju GTX 980 TI i R9 390, izmedju ranga te 2 kartice ima previše izbora pa me zanima jel ima neki očiti popularni best buy ili je sve subjektivno. Što više istražujem oko grafičkih to mi je manje toga jasno, tipa gledam benchmarkove gdje Nvidia ima puno bolje performanse od AMD grafičkih a u raznim recenzijama i usporedbama ispada da su AMD-ove malo jače, i još me to klokanje dodatno zbunjuje.
|
U biti to je jedina (bitna) dilema oko tvoje konfe, jer je za sljedeću godinu najavljen refresh u ponudama AMD-a i nVidie ... navodno bi te grafe iduće godine trebale biti znatno brže od ovih danas. Jedina nepoznanica su cijene tih nadolazećih grafi, jer prema trenutnoj politici oba tabora, cijene su u pravilu išle gore sa svakom novom generacijom.
I o tome ti ovisi praktički cijela konfa ... ako se možeš strpiti do iduće godine, onda si složiš konfu sa R9 390, pa ju kasnije zamijeniš sa nekom novom bržom (ajmoreći npr. 1080Ti ili AMD ekvivalentom). Ili, ukoliko ti nije do čekanja (tj. ako planiraš uskoro uzeti 4K monitor), sada uzmeš 980Ti koja je trenutno najbrža grafa u klasi do 1000€.
Naravno, kvaliteta hladnjaka na grafi utječe na njezino klokanje, pa bi u tom slučaju trebalo gledati modele poput G1 Gigabyte-a, MSI Gaming, EVGA ACX i sl.
To je u biti sva filozofija oko grafe
Citiraj:
Može li mi netko ukratko objasnit zašto je klokanje toliko popularno, meni kao laiku se čini kao nepotrebno kompliciranje, pogotovo sa dodatnim vodenim hladjenjem i ako se riskira ili gubi garancija i usput brže troše komponente, a sve to samo za manji postotak boljih performansi?
|
Proizvođači matičnih i grafičkih kartica svjesno potiču svoje kupce na klokanje njihovih komponenti (pogledaj malo njihove sajtove, marketing na kutijama, otključane "K" procesore i sl.), tako da sve to ulazi u garanciju (osim fizičkih oštećenja). Jedino što je potrebno, je malo prelistati koju temu o klokanju na ovom (i sličnim) forumima. Klokanje na 1150/1151 socketu je krajnje jednostavno, a donosi poboljšanja ukoliko usfali CPU/VGA snage na određenim rezulucijama/igrama ili nekim aplikacijama. Ne treba niti govoriti da je jedino bitno imati dobar hladnjak, koji ionako većina ovdje već posjeduje (zbog općenite želje za tišinom i niskim temperaturama). Npr. ja korisitm All in One vodeno na procu jer mi toplinu sa njega izbacuje direktno van kućišta, dok recimo tvornički (zračni) hladnjaci to ne rade, zbog čega se zagrijavaju ostale komponente (grafa, diskovi, ploča, RAM itd). Plus, ovakvo hlađenje mi daje vrlo tih rad u praktički svim uvjetima. Btw nedavno sam imao potrebu blago kloknuti proc zbog jedne igre - blago dizanje za 400 MHz (u 30 sekundi posla) je taman bilo dovoljno da ta igra proradi savršeno
Citiraj:
Imam ideju da ne kupim uopće HDD već da taj novac uložim u SDD od 1 TB umjesto SSD od 500 GB, a kasnije uzmem jedan puno brži m.2 SSD kada im cijene opadnu na kojeg onda kloniram i prebacim OS, a stari SSD onda služi kao storage. Ako mi baš pofali storage imam stariji HDD kojeg mogu ubacit ali mislim da neće bit potrebe. Dobra ideja?
|
To je trenutno i meni u cilju, potpuno se riješiti HDD-a i prijeći na SSD (SATA + M.2) zbog manje buke i dimenzija, veće brzine, manje kablova itd.
Jednostavno, ukoliko ti trenutno ne treba više od 1 TB diskovnog prostora, ovo je vrlo preporučljivo