U teoriji (prema brojevima iz najave) Zen bi mogao imati jače jezgre od skylake.
Citiraj:
To put this massive leap in performance into perspective, Intel only managed to increase IPC by single digit percentages with each generation for the past four years. And a 40% IPC improvement would instantly put AMD in a very competitive position with Intel’s fastest X99 enthusiast processors. According to the aggregate single threaded PassMark database a 40% IPC improvement over the Steamroller based A10 7850K would put Zen on par with Intel’s latest Skylake i7 6700. Which is a paramount improvement, a comparison that uses AMD’s Excavator core as a base for the 40% figure would put Zen at an even more favorable position.
|
I sam sam bacio računicu uspoređujući podatke nekog skylake i3 i a10 7850K koji su na istom clocku u cinebench singlethread. Skylake je imao negdje 41% bolji IPC, međutim onih 40% iz najave zena se odnosi na excavator jezgru, a ne steamroller (7850K). Za excavator je priča bila od 5% do best case 15% bolji IPC od steamrollera. Ta jezgra bi trebala biti u carizzo procesorima (ljaptop), nisam sad tražio neke podatke za njih, također i u ovim "budžet" AM4 bristol ridge procesorima. Sad to je samo neka teorija, i sam IPC je sam po sebi teorija, jer je nepoznato u čem je izmjereno, svaki benchmark je priča za sebe i daje malo drugačije rezultate.
Međutim čim sam nedavno pročitao izjavu lise su nakon tape-outa tipa "vjerujem da ćemo ostvariti zacrtanih 40%" se vidi da su to samo nagađanja, neke procjene. U svakom slučaju i da ne ispune obećano to će biti daleko najjača amd-ova jezgra, em zbog proizvodnog procesa tj. debelo više tranzistora, što zbog arhitekture tj. samostalnih jezgri, za razliku od trenutnog klastera tj. jezgri sa šeranim elementima.