Oš to vidjeti pri prelasku na 14/16nm? Recimo gtx 980/390X performanse za mainstream cijenu ispod 2 soma – gtx 1060, r9 480? Nekom logikom bi trebali, ali iskreno sumnjam nakon svega kako se odvijaju stvari. Mislim da je domet da gtx 960 ili r9 380 performanse ponude za 1300kn umjesto za 1700kn, ali i to bi bio velik iskorak za mainstream naspram zadnje 3 generacije na istom proizvodnom procesu. Nedovoljno kad se uzme u obzir koliko godina je prošlo, kad se uzme u obzir da je flagship do 3 puta jači nego onda, koliko su igre zahtjevnije nego onda. Opet će špica vjerojatno biti u višoj cjenovnoj kategoriji, eventualno 980Ti performanse za 3 soma +. Isto tako ti famozni pascal/arctic islands flagshipi koji bi trebali sve živo pojesti možda ne naslijede današnje flagshipe cjenovno (što je već neko vrijeme pravilo), nego budu još skuplji…
-->
Citiraj:
Autor Drug Brko
Vi se toliko ovdje oko toga trudite čiju ruku da poljubite i čiji obraz da obranite, a možda oni imaju deal sa cijenama, da će i jedni i drugi držat (pre)visoke cijene. 
2008. 8800GT i 3870 su koštale 1700-1900 kn. Današnja klasa takve kartice je 2700-3300. Pa dokle majku mu.
Takvim tempom npr. u 2018. neće biti kartice vrijedne spomena ispod 3000... koja će biti u rangu današnje GTX960 ili R9 380.
Jedino rješenje koje ja vidim je treći igrač. Ovaj duopol je niš koristi. nVidia digne cijene svake nove serije 20%, AMD digne 15%. A ispada kak je AMD povoljniji... kaj niko ne vidi "big picture"?
|
Stoje ove priče o dolaru i inflaciji, ali slažem se da nije baš sve to „pojelo“.Danas je to puno veći biznis nego prije. Ovo što je rekao smartic na jednoj drugoj temi me potaklo na razmišljanje
Citiraj:
Npr. kod smjene 40nm-28nm jedna midrange grafa GTX 660 je dobivala GTX 580(a TDP 50% manji).
|
Oš to vidjeti pri prelasku na 14/16nm? Recimo gtx 980/390X performanse za mainstream cijenu ispod 2 soma – gtx 1060, r9 480? Nekom logikom bi trebali, ali iskreno sumnjam nakon svega kako se odvijaju stvari. Mislim da je domet da gtx 960 ili r9 380 performanse ponude za 1300kn umjesto za 1700kn, ali i to bi bio velik iskorak za mainstream naspram zadnje 3 generacije na istom proizvodnom procesu. Nedovoljno kad se uzme u obzir koliko godina je prošlo, kad se uzme u obzir da je flagship do 3 puta jači nego onda, koliko su igre zahtjevnije nego onda. Opet će špica vjerojatno biti u višoj cjenovnoj kategoriji, eventualno 980Ti performanse za 3 soma +. Isto tako ti famozni pascal/arctic islands flagshipi koji bi trebali sve živo pojesti možda ne naslijede današnje flagshipe cjenovno (što je već neko vrijeme pravilo), nego budu još skuplji…
|