View Single Post
Staro 03.12.2015., 10:24   #28
filip989
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2013
Citiraj:
Autor rendula Pregled postova
Ocjene kod nas puno firmi gleda s podsmjehom i na krivi nacin. Nije da ti one govore da netko sadasavrseno to zna, nego koliko je bio u stanju nauciti kad mu je to bio zadatak.

A idalje tvrdim da je korelacija izmedju pisanja cover lettera i potencijalne ucinkovitosti na poslu nikakva, i da je to beskoristan signal kojim se nasumicno isfiltrira odredjen broj ljudi.
Ocjene bi imale smisla da skolstvo ocjenjuje konkretne stvari, a ne bubetanje. Slusam rektora zagrebackog sveucilista prije koji tjedan dok je trajao sajam fakulteta i doslovno se ponavlja mantra "fakultet ce vas nauciti uciti, a struku i posao cete uciti kad se zaposlite". Osobno sam imao dobre ocjene na preddiplomskom (3.4 prosjek), a sad na diplomskom sam sitno iznad 4.0. Problem je sto sam tokom faxa konstantno i radio i bavio se i sobom (sto mi je u jednu ruku i pomoglo jer znam stisnut ruku, pricati s ljudima i napisati formalni ili neformalni mail, bez obzira sto sam inzenjer strojarstva po struci do sad mi je u profesionalnom zivotu najvise koristilo - konobarenje), ali sam isto tako neke predmete koji me nisu previse zanimali jednostavno "polozio" bez da sam nesta posebno naucio. Kod nas je sirina gradiva od osnovnog do visokog skolstva jednostavno preopsirna da bi stvarala nekakav strucan kadar osim ako osoba ne odluci odvojiti 5-6-7 godina iskljucivo na ucenje i profesionalni rad na sebi, ali tu onda dobijes fah idiote koji su jos i totalno nesocijalizirani (cast izuzecima, ali ja osobno ne znam niti jednu osobu koja je briljirala na fakultetu, a dok ga vidis ne mozes se ne zapitati kaj ne valja s njim).

Ovo s motivacijskim pismima, zamolbama, cover letterima, stogod... opet je bolji nacin eliminacije i selekcije nego izbaciti u prvom krugu ljude koji imaju mail na yahoo-u (konkretan primjer selekcije dan od strane poslodavca prije par godina na forum.hr-u).
filip989 je offline   Reply With Quote