Evo, uspio konacno kupit ZXDSL 931VII za 150kn.
Sto se tice same instalacije istoga na Iskon valja:
1. Napraviti hard reset iza na gumb da se pobrisu svi prijasnji korisnicki podatci.
2. Logirati se kao administrator otici na Network-WAN-DSL/ETH WAN Connection i pobrisati
sve DSL WAN Connection i
ETH WAN Connection
osim Internet_VDSL.
3. Otici na Network-WAN-xDSL Modulation i ovako postaviti:
4. Otici na Network-WAN-DSL WAN Connection, odabrati Internet_VDSL i ovako postaviti:
5. otici na Administration-System Management-System Management i napraviti obican reboot - "Click this button to reboot the device".
Ako je korisnicko ime ispravno i sve ostalo ovako postavljeno shodno uputama router ce se sinhronizirati na VDSL2 i automatski spojiti na net.
Ovo je speed test by:
ZyXEL VMG513
ZXDSL 931VII
Ovako izgleda status pod Status-Network Interface-DSL WAN Connection:
Znaci nema nista osim VDSL konekcije, nema nikakvih VoIP, IPTV, TR-069 konekcija, DNS je po automatici Iskonov.
Vazno !!
Ovo je golo podesavanje samo za Internet, nema telefona, nema IPTV.
Moze i telefon i TV raditi isto samo onda ne treba pobrisati sve WAN-DSL/ETH WAN Connection nego ostaviti postojece za IPTV i VoIP te iste preurediti.
Morate imati full pristup ZyXEL-u i znati sve podatke za VoIP i IPTV kako bi se u SIP pod Proxy Server/Port telefon uredio i znati VLAN ID i 802.1p za IPTV te iste unjeti u ZXDSL 931VII.
Uglavnom sve moze raditi na ovom uredaju a sad zasto ZXDSL 931VII umjesto ZyXEL-a....
Nema TR-069 i bilo kakvog remonte spijuniranja/prckanja gledanja logova od strane Iskona.
Nema reboota tj. mogu vam samo paricu resetirati ali ne i router.
Nema izmjene fw-a kako im se sprdne.
ZXDSL 931VII dize liniju za manje od 1min u slucaju pucanja veze kojeg ja doduse jos nisam dozivio sa njim.
Subjektvni dozivljaji:
Ledice na ZXDSL 931VII manje zivciraju/smetaju, mogu se iskljuciti na ZyXEL-u ali trebaju pa kad ih vec moram gledati jel...
ZXDSL 931VII stoji stabilnije jer ima bolji nosac i nikud se ne naginje koliko god kablova prikeljio na njega.
ZXDSL 931VII bolje "drzi liniju", nema resinkovanja kada margina padne ispod 6dB ili ga ja nisam vidio jos.. javim ako bude promjene.
Sufranje ide "gladje" i sve mi se otvara nesto brze no ovo je mozda slucaj samo na mojoj parici...
Doduse ZXDSL 931VII je osjetno veci pa izgleda ko panel WiFI antena na stolu ali hebiga... ni jedan router nije savrsen