Meni uopće nije jasno kako neki ne kuže uopće osnovne koncepte memorije, procesora, gpu-a alociranja memorije renderiranja, a iznose stavove koji su....gomila..."pokušavam bit politički korektan"
To što neka aplikacija/driver alocira X količinu memorije od Y ukupne, ne znači da se trenutno, il u sljedećim 1, 2, 3 ili 4 frejma koristi X količina za prikaz trenutnog i par sljeećih frejmova.
Naprimjer aplikacija/driver alocira 3900/4096 MB, al za prikaz sljedećih frejmova koristi samo 2GB.
Isto zaključak ako je aplikacija alocirala 6/8 GB i vidi se na slici manji CPU usage ne znači da je manji zbog toga. Totalno krivi zaključak.
Totalno nikakav flame war ne želim tipa AMD/NVIDIA, jel sam malo stariji i koristim grafičke još od S3+, na koju sam nadogradio ručno još 1MB rama i imao sam sve proizvođače koji su bili na tržištu. S3, INTEL, Matrox, Voodo, ATI, i puno nvidia i ATI i kasnije AMD.
Imao sam GCN, zašto sam sad na maxwell (konkretno 970).
Manje se grije, to me užasno živcira, jer veće zagrijavanje podrazumijeva veću buku, a toliko sam alergičan na buku (glavni kompjuter mi je u spavaćoj sobi) da ću probušit zid i isfurat USB, HDMI2 (za 4k TV), DP za monitor i imat računalo u podrumu. Paljenje preko usb tastature, dodatni gumb za reset, zvuk preko HDMI ili USB. A nekako sam u zadnje vrijeme i ekološki osvješten pa sve imam A++ i A+++ i LED rasvjetu.
Odkad 3D grafičke kartice postoje, ne postoji future proof. Tako ako neko kupi sad grafičku u nadi da će mu zbog ekstra memorije next gen igre radit kak spada, je u zabludi. Zadnjih 20 godina to nije tako, a i bojim se da i neće bit tako ni sljedećih.
Još jedna stvar, i programeri novih igara i programeri drajvera optimiraju za trenutnu generaciju, tak da naprimjer znatno bolje radi GTX 970, nego 780TI. TAko je bilo do sad i tako će bit.
Zadovoljan sam s 970 jer je odlična po perf/W i perf/$ i ima HDMI2.
HDMI2 mi je bian jer je dulji max kabel od DP i nema baš puno TVova s DP.