Pozdrav ekipa
prvo što želim reći nisam stručnjak za računala
i ne igram igrice ... tj. trebam savjet i pomoć u vezi posla
radim na laptopu
lenovo Think-pad T510
na njemu je win 7 ultimate 32 bit SP1
intel core i7
CPU M 620 @ 2,67GHZ
4,0 GB RAM
Intel HD Graphics
512MB NVS 3100M (Lenovo)
... zadnje vrijeme radi potrebe posla počeo sam raditi obradu art-slika koje su uglavnom od 50 do 80 gb a ponekad i oko 100 gb. Radim uglavnom u grafičkim programima ... i sve češće se događa da stroj jednostavno nema dovoljno rama i ne može odraditi zadane operacije tako da sam počeo razmišljati o nekoj nadogradnji ...
Da li i koliko ima smisla nadogradnja od 8 giga ili 16 giga. Da li ovaj laptop uopće podržava nadogradnju od 16 giga jer je operativni sustav 32 bita ... uglavnom sam laik za tu hardversku stranu ... pa je svaki savjet dobrodošao ... da ne bacam novce na nešto što mi ne treba ...
Koliko je na ovom lapu (za bezbolan rad u osnovnim grafičkim programima) bitna grafička !?
Kada već nadograđujem razmišljao sam i o malo bržem dizanju sustava, tj. o nekom SSD disku koji bi podjelio na dvije particije a disk koji je bio u njemu ugradio bi na mjesto gdje je bio optički pogon za backu-up i sirovu pohranu ... optički pogon je ionako u nekom polu-kvaru, (radi ali vrlo često usred malog dodira ili prilikom gledanja filma izbaci ...).
Optički pogon mi nije od presudnog značaja pošto imam eksterni ... ali ovo ostalo mi je jako važno. Također me zanima da li ugradnju rama treba predati nekom servisu ili se to može i s frendovima frendova odraditi.
Također od prije nekog vremena zvuk na lapu se gasi usred neke pjesme ... nakon restarta sve normalno radi ... to se događa prilično često pa ne kužim u čemu je kvaka!? Zvučna kartica ili nešto softverski!?
ovaj laptop je dosta tih i sa tim sam zadovoljan pa ne bi želio nikakvu nadogradnju koja bi ga učinila bučnijim ...
i na kraju najvažnije koliko bi za ovo trebalo novaca izdvojiti !?
Zahvaljujem svima unaprijed na mogućim prijedlozima i odgovorima ...
ako trebaju još neki podaci ...
Operating System
Microsoft Windows 7 Ultimate 32-bit SP1
CPU
Intel Core i7 620M @ 2.67GHz 42 °C
Arrandale 32nm Technology
RAM
4,00GB Dual-Channel DDR3 @ 532MHz (7-7-7-20)
Motherboard
LENOVO 4384HE4 (None) 41 °C
Graphics
Generic PnP Monitor (1366x768@50Hz)
Intel HD Graphics (Lenovo)
512MB NVS 3100M (Lenovo)
Hard Drives
466GB Seagate ST9500420AS ATA Device (SATA) 37 °C
Optical Drives
HL-DT-ST DVDRAM GT33N ATA Device
Audio
High Definition Audio Device