View Single Post
Staro 31.10.2015., 15:12   #6631
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Datum registracije: Jul 2012
Kad si bottleneckan cpu-om iskustvo je mnogo neugodnije nego kad si bottleneckan sa gpu. Nije samo max fps, utječe na sve živo. Možeš imati najjaču pilu od gpu, međutim ako se cpu guši možda nemaš ni minimalan igriv framerate.

Najočigledniji je primjer kada sa igra zahtjevna igra za određeni hardver, a fps ti je praktično isti, igrao ti na nižoj ili višoj rezoluciji, low ili high, fps isti u svim krajnostima ili samo malo odstupa tipa 15%. U toj situaciji cpu jednostavno daje svoj maximum, veći fps od xy ne može, a sve ostalo hendla grafa jer ima headrooma za detalje. Oćeš 25-30 fps na 720p i low - može, oćeš 1080p i high na 25-30fps - može, ali cpu jednostavno ne može više potegnit. Imao sam i osobna iskustva (doduše na starijem hardveru prije nekoliko godina, ali priča je ista). Evo još jedan fresh primjer u novijoj igri (ac unity, isto cpu heavy), opet sa procesorom jačim od njegovog i gpu slabijom i od gtx 960:

Citiraj:
Ja imam tu graficku. Prvi put kad sam pokreto ACU koristio sam kombinaciju i5 650 i r9 270x i igra je radila na 20FPS bez obzira na graficke detalje, jednostavno sta god da promjenim uvijek je stajalo na 20fps-ova ni gore ni dolje.

Poslije sam nadogradio i5 4690 bez mnozilaca, i uspio sam tjerati na high detaljima i 1080p oko 36-37 fps-ova u prosjeku. Al to sve pada u vodu jer imam mikrostatering svake 3 sekunde, sto je za mene potpuno neigrivo, pogotvo prilikom rotiranja kamere.

Nezz igra je mrtvo nepotimizirano smece do boga, al uglavnom moces igrati jedino bi te taj procesor mogao malo kociti.

Zadnje izmijenjeno od: Manuel Calavera. 31.10.2015. u 15:18.
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote