Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 26.10.2015., 10:01   #7630
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor edge Pregled postova
Zdravo ljudi.

Na ovom području sam amater pa ako bi mi netko mogao dati kvalitetan savjet bio bih zahvalan.

Kupio sam jamo s606 stereo zvučnike i sad sam u potrazi za pojačalom i/ili receiverom (rabljeno do cca 1000kn).
Zvučnici će se koristiti kao stereo za slušanje glazbe i gledanje filmova, u prostoriji 35m2 kvadratnig oblika.
Da li pojačalo "mora" biti slabije od zvučnika (W)?
I da li impendancija pojačala mora biti manja (jamo zvučnici su 6ohm-a)?
Da li uopće ima potrebe kupovati receiver ili je dovoljno samo stereo pojačalo?
Da li bi išta ovog tipa odgovoralo za te zučnike, jer imam priliku kupiti iste po dobroj cijeni?

http://www.pioneerelectronics.com/PU.../VSX-817-K%7CS
ili
http://www.hifiengine.com/manual_lib...a/ax-396.shtml

Unaprijed hvala
Sorry loš sam quoter, pa ću ovako:

Da li pojačalo "mora" biti slabije od zvučnika (W)? Ne, zvučnici nemaju snagu kao pojačalo, obično se ističe max. snaga koju mogu podnijet prije klipanja (ili pregaranja ).
"Snaga" zvučnika je podatak pod imenom SPL (max. glasnoća koju mogu postići) koji se rijetko ističe. Bitan podatak je osjetljivost i impedancija zvučnika u odnosu na nazivnu snagu (RMS) pojačala.

Konkretan savjet: kupi pojačalo sa cca. 40 w po kanalu RMS-a.

I da li impendancija pojačala mora biti manja (jamo zvučnici su 6ohm-a)?

Okvirno da, no ne tako važno - bitno je koliko zvučniku pada impedancija kod signala velike glasnoće (levela).

Konkretan savjet: vrijedi kao gore.

Da li uopće ima potrebe kupovati receiver ili je dovoljno samo stereo pojačalo?

Ako više slušaš glazbu a manje gledaš filmove, dosta su dva zvučnika. Općenito stereo pojačala za istu cijenu daju bolji zvuk na dva kanala nego AV receiver.

P.S. Ako ćeš novo, 1.000 kuna će biti malo. Mislim da za 1.500 imaš osnovni Onkyo sa digitalnim ulazima, 2x44W. Otprilike isto je i neki osnovni AV receiver.
jean luc je offline   Reply With Quote