View Single Post
Staro 24.10.2015., 08:55   #9
Alvin
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor lobo64 Pregled postova
Dobar test, kao i samo napajanje.

Pitanje za Alvina: dali bi (ubuduće) u tablicu iskoristivosti bilo moguće ubaciti iskoristivost kod npr. 5% opterećenja, ili recimo kod 60 W, barem za napajanja jača od 650 W ?

Naime, zbog sve štedljivijih komponenti, mislim da 80+ standard ne prati potrošnju (čitaj zastario ili se "vendorima" nije htio zagorčati život) baš kako bi trebalo.
Današnje kante prosječne snage troše u idlu i na malom opterećenju (surf, jubito, video, f-buk itd.) cca 50tak W (ispravite me ako fulam, ovo je moj šacung).

Sigurno bi bilo interesantno vidjeti iskoristivost u takvim slučajevima...
Ma može se to napraviti ali neznam ako ima smisla?
80+ je upravo radi toga i uveo u testove opterećenje od 10%(prije 20%).
moram priznati da sam malo ispao što se tiče desktopa, ali za naša mjerenja bi imalo to smisla ako bi imali konfiguraciju koja u max loadu troši 800w dok pri manjjim opterećenjima je potrošnja 50w. Imamo li takav slučaj na novim platformama?
S druge strane, razlike u efikasnosti na tako malim snagama u smislu neke uštede su stvarno minimalne. Drugim riječima ako računalo troši 50w čak i u ekstrenim razlikama od 10% razlika u konačnoj potrošnji je 5w. Za krajnjeg korisnika(juzera, jel ) efikasnost je bitna upravo u suprotnom scenariju, na većim snagama jer isti postotak na 1kw je 100w, što već nije zanemariva stavka.
Ako se pokaže opravdanim i u praksi realnim možemo to ubaciti, nikakav problem.

S obzirom na mogućnosti mjerne opreme dosta mogućnosti su još otvorene,nama zanimljive bi mogle biti;
Current harmonics analysis (CE certifikat)
Inrush current analysis (peak input current when power is turned on.)
Switching loss analysis (power and energy losses of switching device)
Alvin je offline   Reply With Quote