Citiraj:
Autor lobo64
Dobar test, kao i samo napajanje.
Pitanje za Alvina: dali bi (ubuduće) u tablicu iskoristivosti bilo moguće ubaciti iskoristivost kod npr. 5% opterećenja, ili recimo kod 60 W, barem za napajanja jača od 650 W ?
Naime, zbog sve štedljivijih komponenti, mislim da 80+ standard ne prati potrošnju (čitaj zastario ili se "vendorima" nije htio zagorčati život) baš kako bi trebalo.
Današnje kante prosječne snage troše u idlu i na malom opterećenju (surf, jubito, video, f-buk itd.) cca 50tak W (ispravite me ako fulam, ovo je moj šacung).
Sigurno bi bilo interesantno vidjeti iskoristivost u takvim slučajevima...
|
Ma može se to napraviti ali neznam ako ima smisla?
80+ je upravo radi toga i uveo u testove opterećenje od 10%(prije 20%).
moram priznati da sam malo ispao što se tiče desktopa, ali za naša mjerenja bi imalo to smisla ako bi imali konfiguraciju koja u max loadu troši 800w dok pri manjjim opterećenjima je potrošnja 50w. Imamo li takav slučaj na novim platformama?
S druge strane, razlike u efikasnosti na tako malim snagama u smislu neke uštede su stvarno minimalne. Drugim riječima ako računalo troši 50w čak i u ekstrenim razlikama od 10% razlika u konačnoj potrošnji je 5w. Za krajnjeg korisnika(juzera, jel ) efikasnost je bitna upravo u suprotnom scenariju, na većim snagama jer isti postotak na 1kw je 100w, što već nije zanemariva stavka.
Ako se pokaže opravdanim i u praksi realnim možemo to ubaciti, nikakav problem.
S obzirom na mogućnosti mjerne opreme dosta mogućnosti su još otvorene,nama zanimljive bi mogle biti;
Current harmonics analysis (CE certifikat)
Inrush current analysis (peak input current when power is turned on.)
Switching loss analysis (power and energy losses of switching device)