Citiraj:
Originally posted by gremlin33
joj,joj,joooj sve mi se skršilo,
sad kad se skršilo ja bi to podijelio na dvije particije.
međutim jedva da se usudim pitat...nemojte se se smijat al'
ja neznam to particionirat kad mi je format na NTFS-u. Imam bootabilnu disketu od '98 i jedino što mi pada staviti neki instalacijski cd od XP-a napraviti format na Fat32..i onda nabrzinu ispiknut cd-e...tutunut disketu i bootat s nje pa ga podijeliti na dvije particije i onda staviti win2000AS...
pa bih potom ipak narisao image (dok još nije instaliran AD) na drugu particiju.
I neću obećajem konvertirati diskove u dynamic format (to su trebali biti diskichi za podatke a ne za system)
to je bilo pitano iz razloga što bih trebao nekako napraviti skriptu ili nešto da mi se obadva ta harda automatski kod korisnika mapiraju kao npr f: on ServerUtil i
g on ServerMultiMedija
a da ne budu HomeFolder
|
Ma samo bez panike.
Sada kada ti se sve raspalo, barem imas priliku sve napraviti kako treba.
Za pocetak zBOOTaj komp sa instalacijskim CDom od win2000 (pretpostavljam da ga imas). Ako ti kojim slucajem komp ne zeli zBOOTati CD (recimo da imas ne-BOOTabilni instalacijski CD), onda si napravi BOOTabilne diskete (za win2000 ti trebaju 4 komada). Sve sto ti treba za to nalazi se na CDu.
Moj savjet ti je da ustavis prikljucen samo disk na koji ces dizati OS, cisto da nemas neke komplikacije s brdom diskova.
Kada ga zbutas, prodjes onaj pocetni dio (F6 ako je potreban, pokoji Enter, F8...), dodjes do trenutka kada te pita na "kamo" da se instalira. Tu mozes brisati particije i raditi nove. Za pocetak ti je dovoljno da obrises sve, i napravis samo prvu particiju (recimo do pola HDDa, nikako ispod 8GB, bilo bi zgodno da je 20GB), isformatiras ju u NTFS (drugu particiju ces bes problema napraviti i isformatirati iz samog OSa) i dignes na nju OS.
Nakon sto dignes OS, prvo stavi SP1 (pretpostavljam da ces dizati Win2000 server), onda drivere (krenes sa chipsetom, IDE driverima, LAN, graficka, zvuk na kraju). Kada to odradis, dignes SP4, instaliras sve zakrpe s windowsupdate.microsoft.com, i na kraju napravis sliku sistemskog diska (recimo na drugu particiju istog diska).
Tek nakon svega toga prikljuci ostala dva diska, digni ih u "Dynamic" i napravi od njih dva mirror (RAID1). Sve ostalo s diskovima za podatke nema smisla (osim ako nemas tri i vise diskova pa da dignes RAID5). Iako ce RAID biti softwareski, ipak je bolji nego nikakav. Ali PAZI! Sistemski disk NIKAKO NEMOJ staviti u Dynamic, i iz razloga sto neces moci napraviti sliku sistemske particije.
Ako ti stvarno nije neophodna (a ne vidim zasto bi i bila), nemoj niti dizati AD. Realno gledano, ispod 100 korisnika cijela prica nema pretjerano smisla, a ako zelis AD iskoristiti sa mnogim njegovim potencijalima, naradit ces se ko konj i nista neces imati od toga.
Kako rijesiti mapiranje mreznih diskova? Zapravo lako. Imas nacin preko ulogiravanja na AD, pa svakom useru (ili svima zajedno) stavis da im se prilikom ulogiravanja izmapiraju potrebni mrezni diskovi.
Ipak, moja preporuka je i dalje ne koristiti AD (jer stvarno ne vidim cemu bi realno sluzio), nego taj "problem" rijesiti jednostavnije: napravi batch skriptu i stavi na sve kompove shortcut u Start=>Programs=>Startup.
Primjer:
recimo da je IP adresa servera 192.168.0.10 i da na njemu imas mrezni folder "PODACI" i mrezni folder "ZEKA-PEKA" (i da si svima dao pravo da trkeljaju po njima uzduz i poprijeko).
Batch skripta u koju upises:
_____
net use x: \\192.168.0.10\podaci
net use y: \\192.168.0.10\zeka-peka
_____
Stavis sam batch svakom kompu u root sistemske particije (ili gdje vec hoces lokalno na disk), i stavis skortcut na nj u "startup" korisnika "All Users" u "Document and Settings". Ako netko od svih kompova ima Win95/98/ME, onda shortcut stavis u sam "Startup" u samom Start menuu.
Citiraj:
Originally posted by gremlin33
a di si bio kad sam ja počinjao 
sad imam neku trial verziju od 120dana...pa na njoj učim dok ne umrem
|
Ponavljanje je majka ucenja. Tako se uci, i svaki put ces uvidjeti kako nesto mozes bolje napraviti i gdje si fulao prosli put.
I opet, nemoj se niti muciti s ADom, zgodna stvarka, ali u pravilu nepotrebna. Da imas firmu s raznim odjelima koji medjusobno ne smiju vidjeti neke podatke, a druge moraju, i onda su jos svi na recimo 3 lokacije, pa ih ima 100-tinjak, pa su tu i Terminal server, i pristup izvana, i Exchange ili Domino, i nekoliko baza podataka, onda jos i sve to ima smisla, ali onda je to vec i svakodnevni posao.
A glavna mana ADa: kako ga u startu dignes, to je to. Nesto si fulao, ne gine reinstalacija servera.